El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) va desar divendres passat les eines d’excavació després de culminar la campanya 2020 amb els treballs fets a jaciment de Sant Genís de Rocafort. Des de l’entitat es valora de manera molt satisfactòria el resultat final de les excavacions. Entre d’altres, s’ha descobert un capitell romànic i una escala monumental.
Els treballs d’enguany s’han centrat en el segon dels tres graons naturals del turó que culmina l’antic priorat, on hi havia les dependències monàstiques distribuïdes a l’entorn del claustre, cap al sector sud. Hi han treballat una desena d’arqueòlegs professionals i membres de l’equip de recerca del CEM, entre el 7 i el 18 de setembre.
El resultat ha estat “molt satisfactori” pel vicepresident del CEM, Alfred Mauri. “Hem identificat espais del monestir més enllà de l’església i del claustre, i hem completat l’excavació a la necròpolis”. Així, s’ha localitzat “una escala monumental que comunicava les dependències amb claustre i església”. També en destaca la troballa “d’un capitell romànic, molt semblant a un que es conserva al Museu Vicenç Ros”.
Per tot plegat, l’arqueòleg destaca que les troballes “mostren una construcció més extensa i àmplia del que sospitàvem, i que el monestir tenia una certa sumptuositat, una importància decorativa i arquitectònica força més destacada”.
Vídeos divulgatius dels treballs
L’elaboració de 5 vídeos al canal YouTube del CEM sobre les tasques ha estat una de les novetats de la campanya “atès que enguany no hem pogut fer les tradicionals jornades de portes obertes”. Els muntatges acumulen prop de 450 visites: “Han tingut una molt bona acollida i hem rebut felicitacions. Això és un estímul per seguir en aquesta línia”, diu Mauri.
Alhora, ha agraït el suport rebut per l’Ajuntament de Martorell i ha animat els martorellencs a visitar la pàgina web de l’entitat, que ja treballa en preparar nous materials de cara a les properes Jornades Europees del Patrimoni, els dies 10 i 11 d’octubre d’enguany.