L’Hospital Sagrat Cor implanta el programa ‘Pacient Expert’ per normalitzar les persones amb trastorns mentals greus

Ràdio Martorell 91.2 fm
06/09/2017

Comparteix

L’Hospital Neuropsiquiàtric Sagrat Cor de Martorell aplica el programa pioner ‘Pacient Expert’ per a persones amb malaltia mental greu. Pacients amb trastorn esquizofrènic, bipolar, obsessiu-compulsiu o depressiu, que han après a normalitzar la seva malaltia, ajuden d’altres en etapes inicials.

El psicòleg clínic responsable de ‘Pacient Expert’, Xavier Reig, explica que el programa consisteix en “aprofitar l’expertesa de les persones que han passat per un procés de malaltia mental greu i que s’han pogut recuperar. Un factor que els ajuda a donar-los esperança i a aprendre noves maneres de conduir la seva vida”.

El pacient expert insisteix en la importància de seguir el tractament, tot i que apareguin alguns efectes secundaris, ja que pot comportar noves crisis, ingressos, pèrdua d’autoestima i d’autocontrol. Incideix també en tenir cura de la pròpia higiene personal, seguir hàbits saludables de vida, llevar-se cada dia amb un objectiu i aprendre a superar l’estigma social de la malaltia.

La figura del pacient expert la va desenvolupar la Universitat de Stanford, als Estats Units, fa més de 20 anys. A Catalunya s’aplica ja en pacients amb malalties cròniques, però l’Hospital Sagrat Cor l’ha adaptat a l’àmbit de la salut mental amb algunes modificacions, com ara la presència d’un professional en les sessions per resoldre els possibles dubtes clínics.

El projecte, segons relata Xavier Reig, va començar el 2015 amb una prova pilot a l’Hospital del Sagrat Cor. Un any després, es van constituir grups a Martorell, Sant Feliu de Llobregat i Vilafranca del Penedès, amb una sessió setmanal d’una hora, aproximadament.

Les fases de la malaltia

L’experiència pilot va servir per elaborar un esquema amb les diferents fases de la malaltia i comprovar que, per a aplicar el programa ‘Pacient Expert’ “és important que les persones no estiguin en crisi, sinó pràcticament entrant a la fase d’acceptació per acabar de donar-los una empenta i portar una vida el més normalitzada possible, que puguin veure que existeixen possibilitats de reconstruir-se incloent-hi el trastorn que pateixen”.

L’esquema de les fases de la malaltia serveix de guia i es reparteix als assistents a les sessions de pacient expert. Així, poden identificar en quin moment es troben i avançar cap a la normalització amb l’ajut d’un pacient que ho ha aconseguit.

Les persones amb trastorn mental greu travessen primer una fase de dol i abandonament personal. La segona fase, la d’acceptació de la malaltia, demana un alt grau d’implicació personal. Després ve la recuperació i, finalment, la normalització del trastorn. En aquesta última etapa, és important assumir que hi pot haver una recaiguda i aprendre a conviure amb la incertesa.