Taula rodona per evidenciar el pes històric del Sindicat Vitícola, pioner i propulsor del cooperativisme

Ràdio Martorell 91.2 fm
06/10/2017

Comparteix

Aprofitant el centenari del Sindicat Vitícola de Martorell, Els Racons del Vimart van incloure aquest dimecres als jardins de l’Enrajolada una taula rodona per divulgar el pes històric de l’entitat. Es va fer posant accent en el fet que va esdevenir el primer sindicat a Catalunya i que va comportar una repercusió econòmica molt positiva per als seus afiliats. Hi van participar cinc ponents.

La cita va juntar l’actual director-gerent del Sindicat, Xavier Fonollosa, el secretari Salvador Sucarrats, el fill del primer administrador, Joaquim Oliver, el nét del fundador, Jaume Santacana, i l’historiador local Ferran Balanza. L’alcalde Xavier Fonollosa va recordar que “porto 30 anys vinculat professionalment al Sindicat i a nivell familiar el meu besavi en va ser un dels fundadors. És una entitat que ha superat guerres, dictadures i transicions amb diverses formes jurídiques i que ha sigut eix aglutinador de la pagesia de la comarca”.

L’historiador Ferran Balanza va emfasitzar que “va ser el primer sindicat d’aquestes característiques a Catalunya, i a Espanya va arribar a ser la segona alcoholera, gràcies a l’esforç que des de jove que va tenir el seu fundador, Francesc Santacana Romeu, per difondre el cooperativisme arreu”. Fruit d’això, recalcava, “el Sindicat va tenir un pes molt important arribant a tenir més de 5.000 afiliats, i va multiplicar per 10 els rendiments dels pagesos dedicats al vi gràcies a l’aprofitament dels subproductes de les mares i la brisa, per fer-ne destil·lat d’alcohol i licors”.

Jaume Santacana, nét del fundador del Sindicat, va definir el seu avi com a “una persona ordenadíssima, a qui li agradava molt participar en converses i tertúlies, escoltava, era molt curiós i ho volia conèixer tot de primera mà”. La seva empenta va ser “un valor molt positiu per a la família i n’estic molt orgullós. Crec que va ajudar molt la pagesia, bàsicament els vinaters, i va establir una estructura molt sòlida a nivell administratiu i comercial”.

Tot seguit, a la Casa de Cultura de La Vila es va celebrar un tast de 4 varietats de raïm -Parellada, Moscatell, Chardonnay i Sumoll- i de 4 vins que se n’elaboren amb cadascuna d’elles. El pagès martorellenc Josep Vila es va encarregar d’explicar les característiques dels quatre tipus de raïm:

La part dels vins va anar a càrrec de l’enòleg de la DO Penedès Pere Escuder, qui també va explicar al públic participant les característiques del Mu (Sumarroca), Montònega ’10 (Mas Rodó), Col·lecció (Albet i Noya) i Sumoll 2013 (Jané Ventura):