El Ple aprova una moció per aturar la suspensió de l’autonomia catalana per àmplia majoria

Ràdio Martorell 91.2 fm
30/10/2017

Comparteix

L’Ajuntament de Martorell va celebrar dimecres un Ple extraordinari en el que va aprovar, per 20 vots a favor i 1 en contra, una moció per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya a través de la probable aprovació de l’article 155 de la Constitució per part del Senat, aquest divendres. El redactat -presentat i sotmès a votació a diversos ajuntaments catalans- denuncia “la repressió i la retallada de drets” aplicada per l’Estat com a resposta al problema polític. Alhora, rebutja l’ús de la violència, la censura, les detencions, els empresonaments i el desplegament de les forces de seguretat.

PdCat, ERC, PSC, Movem i Som Martorell van aprovar la moció i tan sols el regidor del PP hi va votar en contra. El text dona “ple suport al Govern de Catalunya, condemna la violació de drets fonamentals amb mesures repressives contra la població i les institucions, insta el Govern espanyol a aturar la suspensió de l’autonomia i es compromet a comunicar l’acord a les institucions”.

Exposició de greuges

En l’exposició dels motius, es denuncia que la resposta de l’estat espanyol a un problema polític “es basi en la repressió i en la retallada de drets que comporta una anul·lació política de l’autonomia catalana trenta-vuit anys després d’haver-la recuperat”, i la seva “incapacitat de diàleg”. Enumera com a greuges “la vulneració dels drets fonamentals; la censura d’internet i de mitjans de comunicació; la violació del secret postal; les detencions de càrrecs públics; querelles i processos judicials contra el Govern, la mesa del Parlament i més de 700 alcaldes i alcaldesses; la brutal violència policial exercida l’1 d’octubre; l’empresonament de líders de la societat civil; el gran desplegament de forces policials i la intervenció i congelació dels comptes de la Generalitat”. Així ho exposava l’alcalde, Xavier Fonollosa.

El text contraposa aquestes accions al “clam del poble, que va concedir la majoria absoluta del Parlament a les forces independentistes el 27 de setembre de 2015, i que es va refermar novament l’1 d’octubre”.

Condemna generalitzada de l’article 155 en el debat

L’alcalde Xavier Fonollosa va fer una “defensa de la democràcia i la llibertat i de les institucions, que són de tots els ciutadans de Catalunya”, i va dir que “ens volen vençuts, capcots i humiliats, però no podran”.

El regidor Lluís Esteve (PdCat) va demanar “que s’aturi aquest despropòsit”. Va argumentar que “fa anys que demanem un referèndum pactat i acordat, i sempre hem trobat com a resposta un no”.

Míriam Riera (ERC) va exposar que “és un fet inacceptable que un partit que no passa del 8,5% dels vots dels catalans ens governi. Això ja no va d’independència, va de justícia i de democràcia” i va preguntar al PSC: “quants anys han tingut per canviar aquesta constitució que molts no hem referendat?”.

El PSC va votar a favor de la moció, però el seu portaveu, Lluís Tomás, va mostrar el desacord amb el fet que “traslladin aquesta pressió als ajuntaments i a la ciutadania”. Va dir que “fins l’últim minut apostem pel diàleg. Estem per la convivència, el respecte social i viure en el marc legal”.

José Simón (Movem) va parlar de “segrest institucional” i va criticar “l’actitud bel·ligerant i humiliant del PP, però també del PSOE. Catalunya té la voluntat d’autogovernar-se i esdevenir una nació i un subjecte polític i jurídic”.

També va votar a favor de la moció Som Martorell. Pel seu portaveu, Sergio Rodríguez, “estem en contra de l’aplicació de l’article 155, que és un atac frontal contra la democràcia, i a favor d’un referèndum legal i amb garanties”. Va criticar “la incompetència d’ambdós dirigents”, i que “l’Estat no hagi iniciat un diàleg”.

Pel portaveu del PP Vicente Casal, “el responsable ha estat Carles Puigdemont. No és negociable l’estat de dret” i va defensar el 155 “com a manera d’evitar la fugida d’empreses, de recuperar la pau social i la llei”.

La sessió va ser seguida a la sala de plens i l’espai annex per una cinquantena de persones, entre les que hi havia l’ex alcalde Salvador Esteve i els ex regidors de l’Ajuntament de Martorell Maria Hinojo i Xavier Gómez.