Vins i filosofia pujolsiana al primer tast de la Festa del Roser

Ràdio Martorell 91.2 fm
01/10/2018

Comparteix

La Fundació Francesc Pujols ha organitzat, aquest divendres a la Torre de les Hores, el primer tast de vins de la Festa del Roser. Els presents han aprofundit en els pensaments d’Alexandre Deulofeu, Artur Bladé i el propi Pujols, mentre han degustat vins del Celler d’en Xavi provinents de la Terra Alta, l’Empordà i el Penedès. L’acompanyament musical ha anat a càrrec de la formació La mestressa i els cabrers.

El farmacèutic de Figueres Alexandre Deulofeu és l’autor del llibre Matemàtica de la Història, del qual Pujols en va fer el pròleg. La publicació analitza els grans imperis de la història i teoritza sobre la seva durada, no més de 1.500 anys. Vaticina que l’imperi espanyol es desmembrarà el 2029 i Catalunya esdevindrà independent, ha detallat Francesc De Castro, patró de la Fundació Pujols. L’explicació ha estat regada amb un vi Morenillo “varietat ancestre de la Terra Alta, DO convidada al Vimart d’enguany, que estava gairebé desapareguda”, ha dit Xavier Zamarra del Celler d’en Xavi.

El segon personatge en escena ha estat Artur Bladé i Desumvila, biògraf i gran amic de Pujols, amb qui compartia moltes de les seves teories filosòfiques. Per il·lustrar-lo, s’ha begut “un vi blanc de l’Empordà conreat en molt poques hectàrees, encara no reconegut per la DO i que està fet amb carinyena blanca”. Per últim, s’ha analitzat al propi Pujols amb un brandy Mascaró Narciso, “un vi destil·lat i amorosit del Penedès”.

La sorpresa final ha estat la degustació d’arrop casolà fet a Cal Garrigosa d’Abrera. L’arrop “esdevé de l’evaporació del most que, quan es concentra tant, es converteix en una mena de melassa o melmelada”, ha comentat Zamarra.

El trio La mestressa i els cabrers han interpretat cançons que es cantaven a les tavernes antigament per fer-nos més feliços, font del repertori del grup. Amb un to marcadament humorístic, han convidat a escoltar i cantar amb ells una jota, un pasdoble, cobles, havaneres o sardanes curtes.

Centenari del ‘Concepte General de Ciència Catalana’

L’acte ha servit també per celebrar el centenari de la primera publicació del Concepte General de Ciència Catalana de Francesc Pujols. El patró Francesc De Castro ha afirmat que “és la primera gran obra filosòfica de Francesc Pujols i on fonamenta el seu pensament”. Prova l’existència d’un corrent filosòfic genuïnament català des de Ramon Llull, i formula un sistema filosòfic propi anomenat Sumpèctica (o Ciència del Concret), Hiparxiologia (o Ciència de l’Existència) i, en la seva fase darrera, Pantologia (o Ciència del Tot). El llibre conté la profecia pujolsiana segons la qual els catalans, per ser fills de la terra de la veritat, seran uns ésser d’excepció i “ho tindrem tot pagat”.