El ‘Xarxes’ ja camina amb 20 voluntaris que ajuden a reconstruir l’onomàstica de Martorell

Ràdio Martorell 91.2 fm
22/10/2019

Comparteix
Projecte Xarxes

Aquest dimarts es va presentar al Molí Fariner el projecte ‘Xarxes‘, impulsat pel Centre d’Estudis Demogràfics i el Centre de Visió per Computador de la Universitat Autònoma de Barcelona, i al qual s’ha adherit l’Arxiu Municipal de Martorell. Aquest treball digitalitza els padrons municipals en diferents localitats del Baix Llobregat i l’Alt Penedès per reconstruir la genealogia i crear una xarxa social històrica. Els voluntaris, en nombre d’una vintena a la nostra població, revisaran i transcriuran documents i passaran les dades als aplicatius.

Al Baix Llobregat, el projecte ja s’ha dut a terme a municipis com ara Sant Feliu de Llobregat -on va engegar-; Begues; Castellví de Rosanes; Collbató; Corbera de Llobregat; el Papiol; Molins de Rei; Sant Vicenç dels Horts i Sant Climent. Ara arriba a Martorell, i properament ho farà a Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.

Miquel Valls, llicenciat en Geografia per la Universitat de Lleida, especialitzat en Demografia Històrica i membre del Centre d’Estudis Demogràfics, explica que “partim dels padrons municipals, una eina de recompte de la gent que viu en un poble i les seves dades, i que comencen l’any 1823”. A Martorell, els padrons que han quedat recollits a l’arxiu són dels anys 1842, 1916, 1924, 1940, 1945, 1950 i 1955.

Un cop digitalitzats els padrons municipals a l’Arxiu -primer pas-, s’engega la segona part, en la que “es demanen voluntaris que ens ajudin a la transcripció de les dades amb dos sistemes: un de més clàssic consistent en omplir uns formularis, i un altre de més nou: la gamificació o jocs de mòbil”. El resultat final, explica Valls, és “crear un buscador onomàstic que permetrà buscar la gent que vivia a Martorell i com es movia en diferents moments”.

A la sessió conjunta de voluntaris hi van assistir una vintena de persones. “Ha sigut tot un èxit. N’estem molt contents, perquè tot just és la primera activitat de difusió que fem amb la ciutadania, i avui ens ha desbordat, demostrant que el patrimoni cal fer-lo entre tots”, va valorar la directora de l’Arxiu Municipal de Martorell, Andrea Rovira.

A la sessió, Rovira i Valls van presentar el projecte i els voluntaris van aprendre a utilitzar l’aplicatiu per a seguir fent el buidatge de les dades des de casa.

L’experiència es perllongarà “depenent de la quantitat de voluntaris que hi participin i del ritme d’introducció de dades”. Rovira aclareix que “encara s’hi poden apuntar més persones que ho hagin pogut venir a aquesta sessió”. Els interessats s’han de posar en contacte amb l’Arxiu Municipal de Martorell, al telèfon 93 774 04 21 o bé al correu arxiu@martorell.cat.