Esther Cuixart: “Les lleis, no per ser lleis, són justes i la societat les ha de poder canviar”

Ràdio Martorell 91.2 fm
28/11/2019

Comparteix
Esther Cuixart: “Les lleis, no per ser lleis, són justes i la societat les ha de poder canviar”

Esther Cuixart, germana del president d’Òmnium Cultural empresonat per la sentència del Procés Jordi Cuixart, va passar ahir dijous per la Biblioteca Martorell, on va presentar Ho tornarem a fer. Un llibre que ha escrit el seu germà durant la seva estada a la presó. La van acompanyar en la presentació la membre de junta de l’entitat Montse Ortiz, i el periodista Albert Solé com a conductor de l’acte.

Ho tornarem a fer (Ara Llibres, 2019) l’ha escrit Cuixart des de la presó, on hi roman des del 16 d’octubre de 2017 de manera preventiva, i amb una sentència condemnatòria de 9 anys des del passat 14 d’octubre. “És una eina per a la desobediència i que ens dona eines i ens explica com podem ser activistes actius i pacífics, sobretot, per canviar les lleis, ja que no per ser lleis, són justes. Com a societat, hem de tenir el poder de canviar-les”, explica l’Esther Cuixart.

La germana de l’activista empresonat recomana el llibre “a tothom, però sobretot a tota aquella gent que no està convençuda del que estem fent i que pensa que no aconseguirem res”. Al seu quasi centenar de pàgines, proposa “exemples de coses que han passat arreu del món i que han fet que les lleis hagin canviat” i també defensa que, per aconseguir tots els drets dels que gaudim en l’actualitat, “abans algú va haver de lluitar. I ara ens toca a nosaltres lluitar per a que les generacions futures puguin tenir un futur millor”

Jordi Cuixart va escriure les reflexions abans de conèixer la sentència, un moment que no ha estat d’inflexió per a l’autor: “El meu germà ja estava convençudíssim i la sentència no ha fet més que reafirmar que és un pres polític. Tenia clar el que estava lluitant i per què ho estava lluitant”. Confessa que “de fet, estava preparat fins i tot per una sentència de 10 o 12 anys. I si n’haguessin sigut 15, seguiria pensant el mateix”..

Cuixart: “Que Amnistia Internacional demani la llibertat dels Jordis és molt fort”

A l’igual que Jordi Sànchez (president de l’ANC), Cuixart va ser detingut i empresonat per ordre de la jutgessa Carmen Lamela. Dos anys després, el Tribunal Suprem els va condemnar a 9 anys de presó i d’inhabilitació per sedició, considerant que el 20 de setembre els dos Jordis havien dirigit un alçament públic i tumultuari.

D’entre les moltes veus crítiques a la sentència, la darrera ha estat la d’Amnistia Internacional, que aquesta setmana ha demanat la seva posada en llibertat de forma immediata i l’anul·lació de les dues condemnes, en considerar que la sentència viola els drets dels Jordis a la llibertat d’expressió i de reunió pacífica. Per Esther Cuixart, “Amnistia ha necessitat dies per pronunciar-se i ha fet un treball acurat. Que diguin que cal posar els Jordis en llibertat és molt fort. És veritat que no és vinculant ni obliga l’Estat a complir-ho, però en tot cas, és un bon camí. Queda per a la carpeta d’Estrasburg”.

A la presentació van acompanyar Cuixart, Ortiz i Soler, prop d’una cinquantena d’assistents a la sala d’actes de la Biblioteca.