Els Pressupostos Participatius apleguen 128 propostes i resten pendents de noves dates de vot

Ràdio Martorell 91.2 fm
26/03/2020

Comparteix
Pressupostos Participatius. Consell d'Infants

Els Pressupostos Participatius 2020 de l’Ajuntament de Martorell han finalitzat el termini de presentació de propostes amb 128 idees formulades per adults, adolescents i infants. La majoria atenyen a la creació i millora de l’espai públic, al civisme i a la millora tecnològica en els equipaments municipals. A causa de la situació d’emergència actual pel coronavirus, les votacions es posposaran en els grups d’adolescents i d’infants, i es valorarà l’ajornament en el dels majors de 16 anys.

La fase de presentació per al grup de majors de 16 anys es va desenvolupar del 2 al 29 d’abril i va registrar 63 propostes. La Regidoria de Participació hi destina 145.000 euros, amb un topall de cost màxim de cada proposta de 40.000. Quant a temàtica, la majoria fan referència a les actuacions en l’espai públic -com ara aparcaments de bicis o millores en parcs, carrers o equipaments municipals-, i també a una millora del civisme de la població.

Belén Leiva, regidora de l’àrea, destaca “cada any les aportacions són més complertes i compleixen més els criteris necessaris per passar a la fase de votacions”. Això vol dir “que la ciutadania cada cop està aprenent més a utilitzar l’eina dels Pressupostos Participatius, que cada cop s’ho prepara més i que fa projectes més extensos i complerts”.

La regidora avança que “estem valorant si posposem les dates de votació, previstes del 23 d’abril al 25 de maig”.

Espais públics i tecnologia, temàtiques preferides d’adolescents i infants

Pel que fa al grup d’adolescents, els estudiants de 1r i 2n d’ESO de Martorell van presentar 28 propostes del 20 de gener al 28 de febrer. No obstant, han quedat reduïdes a 17, ja que moltes es poden fusionar perquè són molt semblants. “Fan referència a la creació i millora dels espais públics i a disposar de wifi lliure en equipaments municipals”, comenta Leiva, qui avança que “les votacions estaven previstes del 23 de març al 2 d’abril. Quan tot torni a la normalitat es fixaran noves dates”. Participació destina enguany 25.000 euros dels Pressupostos Participatius a aquest col·lectiu.

Finalment, els alumnes de 4t, 5è i 6è de les escoles, a partir del seu treball a classe, han presentat 37 propostes. Aquestes s’han reduït a 25 per idèntic motiu que els adolescents. Les temàtiques preferides es refereixen a la creació i millora dels espais públics. A aquest col·lectiu s’hi destina una partida de 30.000 euros.

Leiva explica que “cada any fèiem una jornada de votacions presencials i la teníem prevista pel 27 de març, però arran del Decret del Departament d’Educació queda posposada, Quan es torni la normalitat, buscarem una data per a fer-la”.

Els Pressupostos Participatius són un procés a través del qual la ciutadania pot decidir, de manera directa, a quins projectes vol que es destini una part del pressupost d’inversions de l’Ajuntament de Martorell. El consistori hi destina una partida total de 200.000 euros i interpel·la els majors de 16 anys, els adolescents i els infants a participar-hi. Enguany es presenten amb el lema ‘Idees que fan gran Martorell’.