QUART CINTURÓ NO, INFRAESTRUCTURES MÉS SOSTENIBLES SI

Martorell Viu
21/11/2006

Comparteix
La Plataforma contra el Quart Cinturó, que aplega més de 250 entitats entre aquestes Martorell Viu, ha convocat una nova manifestació de protesta el 3 de desembre a Sabadell. El Quart Cinturó de Barcelona -o Autovia Orbital- és un projecte d'autopista de tres carrils que travessaria la part nord de les comarques del Baix Llobregat (afectant directament Olesa, Abrera i Martorell, entre d’altres poblacions), el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Penedés.
El seu recorregut aniria paral·lel a l'actual autopista A-7 a través dels espais agrícoles i forestals propers als parcs naturals de Sant Llorenç del Munt-Serra de l'Obac, del Montseny i del Montnegre-Corredor. L’objectiu és construir una nova via ràpida al Servei de Barcelona i la seva àrea metropolitana. La Plataforma contra el Quart Cinturó considera que la nova infraestructura fragmenta els espais naturals, incrementa la pressió urbanística i potencia un model de mobilitat insostenible, ja que fomenta l’ús del cotxe particular en detriment dels transports públics i augmenta les emissions de CO2. La convocatòria del diumenge 3 de desembre és a les 12 del migdia a la Plaça Antoni Llonch (Estació RENFE Centre).
 
El moviment de rebuig que ha despertat aquest projecte es va iniciar l'any 1991 a Sabadell i en aquest moment la Campanya contra el Quart Cinturó aplega més de 250 entitats veïnals, ecologistes, excursionistes, estudiantils, socials, polítiques i professionals  que demanen al Ministerio de Fomento i al Govern de la Generalitat la retirada definitiva del Projecte del Quart Cinturó i l’elaboració d’un estudi tècnic que valori alternatives més sostenible, com ara la gratuïtat d’autopistes i potenciar els trens de rodalies. La Plataforma demana també que es revisi tot el Pla Territorial general de Catalunya per introduir criteris menys lesius per l’entorn mediambiental, d’estalvi energètic i de foment dels transports públics massius.
La Plataforma s’adreça també als Consells Comarcals i Corporacions Locals dels municipis afectats per a que elaborin els seus propis estudis d’impacte mediambiental i es posicionin oficialment sobre el projecte, demanant la seva retirada si ho consideren adient, oferint les seves pròpies alternatives.
Si voleu més informació, com ara veure el debat, estudis i propostes que la pròpia plataforma ha generat des de l’any 1991, podeu entrar a les webs http://ccqc.pangea.org/cinturoprov.htm o http://noalquartcinturo.blogspot.com/ on també trobareu la Cançò Contra el Quart Cinturó