El Projecte Rius evidencia una tímida recuperació de l'estat del rius

aMartorell.com
24/11/2006

Comparteix

El Projecte Rius ha presentat aquest matí els resultats obtinguts en L’Informe Anual 2006 de l’Estat dels rius a Catalunya. L’entitat ha fet públic els resultats obtinguts amb les tasques d’inspecció realitzades per centenars de grups de voluntaris d’arreu del país.


Durant la presentació s’han repassat els diferents indicadors que han permès realitzar aquest Informe d’estat dels rius a Catalunya.


La coordinadora del Projecte Rius, Sílvia Gili, i la responsable dels grups de voluntaris, Olga Alcaide, han estat les encarregades de difondre dels resultats de l’Informe Anual 2006, a la Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans.


Pel que fa a les conclusions obtingues en l’Informe, les responsables de l’entitat han destacat el creixement exponencial de grups de voluntaris al llarg dels darrers anys. Aquests grups de voluntaris es distribueixen d’acord amb el pes demogràfic de cadascuna de les conques. En aquest sentit, les conques del Besòs i del Llobregat són les que tenen més grups de voluntaris i, lògicament, on s’ha obtingut més resposta en les dades. De les dues campanyes, primavera i tardor, han destacat que s’ha obtingut un percentatge similar de respostes en ambdós casos.


Pel que fa als resultats obtinguts respecte la salut dels rius a Catalunya, les responsables del Projecte Rius han destacat que presenten, en la seva majoria, primers símptomes de malaltia. Si bé aquesta primera dada negativa, han valorat positivament la disminució de trams que es troben amb un estat de salut molt greu, respecte informes d’anys anteriors.


Pel que fa a l'anàlisi per conques, la conca del Segre en primer lloc i la conca del Ter en segon, són les que es troben en millor estat de salut en percentatges del 65% i 47% respectivament.


Pel que fa a la conca del Besòs, aquesta és la que denota un pitjor estat de salut, amb el 34% dels seus rius malalts, el 12% greus i el 3% molt greus. Finalment, i pel que fa a la conca del Llobregat, aquesta també es troba amb la majoria dels seus rius amb primers símptomes de malaltia (42%) o bé malalts (30%).

Pel que fa a la qualitat del bosc de ribera, el 40 % dels rius inspeccionats tenen un bosc de ribera que presenta alteracions importants. Només un 29 % dels rius inspeccionats tenen el bosc de ribera en bon estat.


Amb tot, Gili i Alcaide han insistit en la necessitat d’agafar-se els resultats amb prudència i han plantejat que cal la comparativa respecte anys anteriors. En aquest sentit s’ha conclòs que es visualitza una lenta recuperació dels espais fluvials a Catalunya i s’ha remarcat la importància d’iniciatives com la del Projecte Rius per tal de vincular les persones amb el territori des d’una òptica de coneixement de l’entorn i voluntat de millora.

 

* S'adjunta l'Informe Anual 2006 en format PDF i fotografia de la Roda de Premsa

Font: Projecte Rius