Document d'al·legació a les actuacions urbanístiques al barri de Can Bros

Ràdio Martorell 91.2 fm
10/05/2006

Comparteix

El Centre d'Estudis Martorellencs ha presentat a l'Ajuntament de Martorell un document d'al·legació a les actuacions urbanístiques al barri de Can Bros en relació a l'estudi, preservació i difusió de l'important patrimoni històric i urbà que conserva.

L’entitat, com ha fet en d’altres ocasions, ha elaborat una proposta que contempla tot un seguit d’actuacions que consideren s’han de fer per millorar el projecte previst a Can Bros. En aquest sentit des del Centre d’Estudis Martorellencs han plantejat tres vies d’actuació: les que fan referència a la investigació i documentació sobre el conjunt, les que fan referència a la conservació i que tenen repercussió directa en la definició de la intervenció urbanística, i les que fan referència a la difusió patrimonial de la colònia.

Segons ens explica el secretari de l’entitat, l’Alfred Mauri, les investigacions realitzades fins ara a Can Bros són estraordinariament limitades i cal fer una ampliació en l’estudi documental tant en relació a la colònia i les fàbriques, com sobre el barri en general, com sobre les persones implicades.

A partir de la realització de l’estudi i de la documentació generada, el Centre d’Estudis Martorellencs proposa cercar la manera més adequada d’intervenció per respectar incondicionalment la trama urbana actual, preservar la tipologia de cases tradicionals en els carrers que actualment ocupen, preservar també els volums edificats i la tipologia exterior de les construccions corresponents als habitatges de la colònia, a les de la fàbrica i a l’edifici de l’escola i economat.

Així mateix proposen preservar i restaurar l’edifici de l’església de Sant Joan, potenciar la restauració de la casa Elias, el seu entorn i la capella adjacent i finalment vetllar perquè la construcció de noves edificacions s’articuli de forma adequada amb la preservació de la imatge de la colònia.

Sobre la tasca de divulgació del patrimoni de Can Bros, el Centre d’Estudis Martorellencs proposa la creació d’un centre d’interpretació que permeti la difusió de tot el procés històric de la colònia.

Per acabar, l’Alfred Mauri ha dit que esperen que hi hagi prou sensibilitat perquè es puguin recollir les propostes presentades pel Centre d’Estudis Martorellencs. Mauri afegeix que tenen l’intenció de fer un debat amb tots els agents implicats per trobar les línies d’actuació ja que el cost econòmic del que proposen son assumibles.

A la pàgina web del Centre d’Estudis Martorellencs es pot visitar el document que recull totes les al·legacions, així com una cronologia històrica de Can Bros i una referència als diferents edificis patrimonials de la colònia.