Martorell Viu i Projecte Rius vigilaràn l’estat mediambiental de la desembocadura de l’Anoia al Llobregat

Martorell Viu
30/05/2006

Comparteix



L’associació Martorell Viu adopta el tram del riu Anoia entre La Palanca de vianants fins el seu aiguabarreig amb el Llobregat dins les actuacions de l’entitat Projecte Rius. L’objectiu de Projecte Rius és la recuperació, vigilància i conservació de les conques catalanes tot fomentant la participació ciudadana. La millora dels rius forma part de l’ideari de l’entitat martorellenca que, finalment, sha decidit a endegar aquest projecte aquí. L’adopció permetrà, amb una senzilla però efectiva metodología científica, reconèixer els organismes que viuen en el tram de La Palanca i s’empren com a indicadors de la salud mediambiental. D’aquesta manera es pot seguir l’evolució de l’estat de salut de l’Anoia i el seu entorn en diferents èpoques de l’any.

La zona atorgada a Martorell Viu per a la seva vigilància i recuperació és un lloc clau per detectar el nivell de contaminació ja que és el darrer tram de l’Anoia. Hi ha també alguns abocadors de deixalles incontrol·lats, però també bona part de l’anomenda Horta de l’Anoia, un dels pulmons verds de Martorell. Entitats com Martorell Viu han denunciat mortandat de peixos massiva en aquesta zona alguns estius, deguda segurament a l’abocament irregular de substàncies tòxiques per part d’algunes indústries.


Actualment hi ha una desena de proyectes d’adopció arreu Catalunya. Els grups que adopten trams de rius organitzen actuacions obertes a tohtom per protegir i millorar les aigües dels rius, les seves lleres, camins, fauna i flora i també excursions de descoberta, jornades d’educació mediambiental i campanyes concretes vers una espècie protegida, com la que recentment s’ha endegat a Olesa de Montserrat per recuperar tortugues exòtiques.


Martorell Viu, tutel·alada per membres de Projecte Rius, ja ha organitzar en d’altres ocasions activitats de neteja de les lleres de l’Anoia al seu pas per Martorell i per investigar-ne l’estat. La darrera, al mes d’abril, va ser al Molí Fariner on es van local·litzar escorpins d’aigua dolça, clar indicador de que la qualitat de l’aigua no és tan dolenta com el que pot semblar a primera ullada. L’escorpí, que en el cas de l’aigua dolça, només és de l'espècie amiptero Nepa Cfinerea pertany als heteròpters aquàtics i es caracteritza per tenir un llarg sifó respiratori (que sembla una cua). Viu habitualment en llacunes però també en rius i rierols, on es troba en zones amb poc corrent. És un depredador que aprofita el bec xuclador per alimentar-se d’insectes i peixos nadons.


Foto de Martorell Viu: Escorpí d'aigua dolça que habita a l'Anoia - Molí Fariner (Martorell)