La lletra de la setmana

Anem de parets pintades.
La de la diversitat ens parla de present i de futur. Però al futur no s'hi arriba sense arrels. Ja sabeu que l'arbre més s'enfila com més endins pot arrelar.


La pista dels dimecres (que surt els dijous) ens deia:

Aquest rètol, on es deu trobar?
On us durà, avui, el vent?
Amunt, avall, a una plaça o a un Convent?
Au, va, nois! que més clar no ho puc deixar!

Doncs just al costat de la rotonda de la Rosa dels vents. Cal anar una mica avall, per entrar a una plaça que la sàvia cultura popular ha batejat amb el nom de "El hoyo". Com estem per la promoció d'aquesta mena de manifestacions populars espontànies, des d'aqui proposem a l'Ajuntament que re-bategi la plaça amb aquest nom: "Plaça de l'hoyo".
Allí, doncs, trobem un acolorit mural fet pels Amics de l'Art amb el rètol "Diversitat".Estrenem endevina-rètols! L'etern aspirant, que ja no ho és, és...

Josep Arús!

Espero que et faci il·lusió el conte del Quim Monzó que hem penjat especialment per a tú.

Però, com sabeu, en aquest espai compartim els regals, així, el conte va dedicat, també, a la resta de mirades espavilades que aquesta setmana han endevinat el rètol, i que són, per ordre d'arribada:

Llum Saumell (per molt poc), David Pérez, David Cuadros, Mireia Silva, Arnau Cintas, Olga Sabi, Jordi López, Rafa Díez, Quim Aranda, Narcís Rodríguez, Montse Artiaga i Cesc Queroooooooooooooool... (sobre la campana!)!

Que disfruteu el regal!

NOTA ACLARIDORA: fins ara he donat com a vàlides totes les respostes que m'arribaven a qualsevol de les meves adreces de correu, però degut a un descontrol horari al programa de rebuda d'e-mails he tingut una mica d'embolic aquesta setmana. Des d'ara, doncs, només donaré com a vàlides les respostes que arribin a endevinaretols@amartorell.com


CLASSIFICACIÓ!!
Avui, especialment, publiquem la classificació dels endevina-rètols de la primera meitat del joc tal i com es troba actualment (3 punts per al primer endevinant i 1 punt per a la resta):

Amb 8 punts: David Pérez, David Cuadros i Cesc Querol.
Amb 7 punts: Josep Arús.
Amb 6 punts: Montse Artiaga.
Amb 5 punts:
Laia Laborda i Arnau Cintas.
Amb 4 punts: Antoni Garriga, Rafa Díez, Oliana Cintas, Lluís Cintas i Patri Silva.
Amb 2 punts:
Mireia Silva, Jordi López, Jordi Gibert, Narcís Rodríguez, Llum Saumell i Jordi Escoda.
I amb 1 puntet:
Rosa Mª Farreras, Rosa Puig, Lina Benítez, Mª Mercè Martínez, Josep Garcia, Andreu González, Anna Gil, Nina Cintas, Olga Sabi i Quim Aranda.

Doncs, no! Aquesta setmana no hi ha poema; hi ha un conte del Quim Monzó (Barcelona, 1952).
Quim Monzó va estudiar disseny gràfic (fixa't!)
, però ben aviat, a principis dels 70, va començar a publicar reportatges i novel·les. Habitualment col·labora en diversos mitjans de comunicació. Escriu i tradueix, però és especialment conegut i reconegut per els seus llibres de contes.

L'any 2007 va rebre l'encàrrec d'escriure i recitar el discurs inaugural de la Fira del Llibre de Frankfurt on la cultura catalana era la convidada llavors. Monzó va acceptar i per la ocasió va dissenyar un aplaudit escrit en forma de conte que diferia totalment dels discursos tradicionals.

Avui pengem conte molt curt de Quim Monzó, d'actualitat per les dates que ens trobem i que n'és un del seu darrer llibre, "Mil cretins".

La sang del mes que ve

Durant el regnat del bon rei Herodes viu a l’aspre poble de Natzaret una dona anomenada Maria, casada amb un fuster afable, en Josep.
Un matí magnífic de primavera, l’arcàngel Gabriel visita la dona i li diu: “Déu t’ha concedit la seva gràcia, Maria; el Senyor és amb tu”.
Les paraules de l’alat l'atorrollen. ¿Per què saluda amb tant de protocol? L’arcàngel parla: “Déu ha decidit que tindràs un fill; li diràs Jesús”.
A la Maria li costa d’enendre què vol dir i per això l’arcàngel l’hi repeteix: “Cap por, Maria. Déu t’ha concedit la gràcia d’un fill; li diràs Jesús”.
Però la Maria s’hi nega en rodó. “¿Com que no?” es desconcerta l’arcàngel. La Maria no es fa enrere: “Ni parlar-ne. No hi estic d’acord. No tindré aquest fill”.
Aquest és un joc molt senzill. Només heu de descobrir a quin indret de Martorell es troba un rètol (de qualsevol tipus: una placa de carrer, comercial, esgrafiat...) a partir de la imatge d’una de les lletres del mateix rètol, que anirem penjant al web setmanalment. Així de fàcil. Si no ho teniu clar podeu escriure comentaris per mirar d’esbrinar-ho i si us penseu que ho sabeu podeu donar pistes, però la solució cal que la envieu a la següent adreça electrònica endevinaretols@amartorell.com.

Els encertants guanyaran un poema, que serà penjat a l’edició següent, per que en facin el que vulguin; el regalin a un amic, se l’aprenguin de memòria, li dediquin a l’estimada o l’oblidin per sempre més. Au, doncs! Bons rètols!