Jaume Amat i Bargués

 

(Martorell, 1924 - Martorell, 2003)

 

Artista.

 

Jaume Amat ha destacat com a artista en diverses facetes, des de la pintura i l’escultura, al dibuix i l’esgrafiat. Format al costat de Ferran Serra en aquesta darrera tècnica, ha mantingut viva la tradició de l’esgrafiat a Martorell i ha decorat un gran nombre de façanes, tant a Martorell com en altres indrets.

 

Paral·lalament durant molts anys ha exercit una intensa labor pedagògica en l’ensenyament del dibuix i la pintura, alhora que ha estat un gran divulgador de la història de Martorell, tant en els seus dibuixos, com amb les explicacions directes a escolars i alumnes seus.

 

Va ser promotor de la formació del Centre d’Estudis Martorellencs, entitat de la que és president des de la seva fundació el 1972. Sempre preocupat per la conservació i la divulgació del patrimoni, ha realitzat nombrosos dibuixos reconstruint possibles aspectes de diversos indrets de Martorell en èpoques passades i ha intervingut de manera directa en totes les obres que han afectat d’alguna manera el nostre patrimoni arquitectònic i en les excavacions arqueològiques realitzades a Martorell.

 

Cal afegir a aquestes facetes la d’incansable viatger a peu. En diverses ocasions ha fet el Camí de Santiago, i en dues el camí des de Montserrat a Roma, sempre acompanyat dels seus llibres de viatge, en els que es deixa constància del seu pas pels diversos llocs i que recullen interessant escrits i dibuixos fets durant el viatge.