Míriam Navarro

Especialista de música i coordinadora del projecte ARRELS

CEIP José Echegaray

 

El CEIP José Echegaray de Martorell forma part d’una xarxa d'escoles interessades en portar a terme treballs i activitats experimentals, a fi d'elaborar mètodes, tècniques, materials i recursos didàctics que desenvolupin una educació per la pau i la comprensió internacional. Estem parlant del Pla d'Escoles Associades de la UNESCO (PEA). El principal propòsit és estimular en les escoles el desig d'organitzar programes especials destinats a ampliar el coneixement dels problemes mundials i l'esperit de cooperació internacional, a desenvolupar la comprensió internacional mitjançant l'estudi dels altres pobles o cultures i a reforçar la comprensió i la defensa dels principis dels Drets Humans.

 

 

Des del passat 21 de novembre de 2008 el CEIP José Echegaray de Martorell ja forma part de la xarxa d'escoles associades de la UNESCO. Una festa va servir per fer públicament la presentació. En que va consistir?

D’alguna manera volíem fer ressò d’aquest fet tan important per a la nostra escola. Per això vam voler fer una festa oberta a les famílies, però també a d’altres estaments municipals vinculats a l’educació. I com no, també vam convidar a l’alcalde de Martorell. Igualment, van fer acte de presència la inspectora d’educació de la nostra zona: la sra. Mª Teresa Pujol; la coordinadora de la XEAUC  a Catalunya: la sra. Irene Vallvé i la regidora d’educació de Martorell, la sra. Mercè Morera. Vam agrair finalment la presència dels directors d’altres centres educatius de la nostra vila així com membres del CRP.

Amb tot, la festa estava pensada sobretot per al gaudi dels nostres alumnes. Per això vam engalanar l’escola amb globus i una gran pancarta que és visible des del carrer, vam aprendre dues cançons comunes que tenien la pau, la solidaritat i la cooperació com a eixos principals, vam pensar entre tots frases que expliquessin què representava per a nosaltres ser escola Unesco, vam escoltar els parlaments de les autoritats... i finalment vam oferir a tots els convidats un petit refrigeri on alguns alumnes de sisè feien de cambrers d’honor. Va ser un dia fantàstic per a tots nosaltres.

 

-Però arribar fins aquí, ha estat un camí laboriós? Què heu hagut de fer des del col·legi Echegaray per aconseguir ser una de les 55 escoles associades de Catalunya?

Aquest projecte es comença a gestar just a l’inici del curs 2007-2008. Ens semblava que a l’Echegaray li calia un denominador comú, un eix transversal que ens ajudés a donar forma, sentit i coherència al nostre projecte educatiu. De tots és ben sabut que l’Echegaray és una escola diversa, amb una gran afluència de nens i nenes provinents d’altres països. Aquest fet, que tant ens enriqueix culturalment, calia aprofitar-lo i convertir-lo en un objectiu educatiu. En aquest sentit, formar part de la xarxa d'escoles associades a la UNESCO ha significat poder incloure els seus principis fonamentals: fomentar la pau i la cooperació internacionals dins de l'educació escolar.

 

-El projecte que heu desenvolupat per aconseguir ser escola UNESCO es diu Arrels. Quin és l’objectiu que perseguiu amb el projecte Arrels?

El projecte ARRELS del CEIP José Echegaray neix amb l’objectiu de conèixer més de prop les diferents cultures i tradicions que conviuen a la nostra escola treballant i aprofundint en l’estudi dels  diferents països de procedència de tots els nostres alumnes. Aquest projecte, que té una durada de dos cursos, s'emmarca dins de dos dels quatre grans blocs temàtics als quals les escoles es poden vincular més estretament: els blocs de Patrimoni i Solidaritat.

 

-I això com es tradueix en el dia a dia de l’escola? Com ho treballen els alumnes des de classe?

El curs passat es van dur a terme un seguit d'activitats que us resumim a continuació.

   - Confecció d'un mapamundi instal·lat al vestíbul d'entrada de l'escola que ressalta totes les nacionalitats i comunitats d'on provenen els nostres alumnes. Ni més ni menys que 23! Al seu voltant s'hi han penjat frases fetes pels alumnes que exemplifiquen el que representa per a ells el Projecte Arrels.

   - Treballar les banderes de cadascun d'aquests països i comunitats com a símbol de referència.

- Un Concert de Nadal multicultural, amb repertori cantat d'arreu del món, i la projecció d'un PowerPoint que incloïa imatges nadalenques de diferents indrets del planeta.

- Xerrada d’assessorament als coordinadors de cicle, equip directiu i coordinadora de la comissió Arrels a càrrec de la Sra. Irene Vallvé, coordinadora de les escoles de Catalunya  associades a la UNESCO.

- Celebració del DENIP: dia de la pau i la no-violència (30 de gener), comú a totes les escoles de la XEAUC. Simbòlicament, tots els membres de la comunitat educativa de l'Echegaray vam pintar les nostres mans per la pau en un mur del pati, al voltant d'un preciós arbre amb unes grans ARRELS, creat  per unes mares de l'escola.

- CARTES VIATGERES: Els alumnes de Cicle Superior han pogut cartejar-se amb nens i nenes de Nicaragua gràcies al contacte amb un mestre català que ha viscut cinc anys en aquell país desenvolupant un projecte d'acostament a través de la música a les zones escolars rurals més desfavorides. L’elaboració de les cartes s’ha fet a l’escola compartint l’àrea de llengua castellana i tutoria. En acabar el curs s'ha establert una correspondència per parelles i tots els alumnes tenen un noi o una noia amb qui s'estan cartejant. En principi les cartes s'han enviat des de les escoles respectives, però a final de curs ja s'han donat les adreces particulars per tal de poder continuar escrivint-se amb més llibertat.

- VIATGEM? Els alumnes de sisè que ho han desitjat han fet de  mestres al llarg de tot el curs  elaborant treballs en petits grups per parlar dels seus països i cultures d’origen. Aquests treballs, que s’han iniciat  a partir del segon trimestre, han tingut  l’assessorament de mestres de l’escola que els ajuden en la seva tasca. Finalment, aquests treballs han estat presentats davant de la resta d’alumnes de l’escola. Els països que s’han presentat han estat els següents: Colombia, Bolivia, Senegal, Xina, Marroc. Als alumnes se'ls ha proporcionat un guió de treball per tal d'anar més pautats i poder buscar una informació més detallada i acurada, però després cada país ha estat presentat de forma diferent segons els seus gustos i interessos. S'han interessat molt per la gastronomia, el folklore, la fauna i la flora i els costums.

- Setmana de la interculturalitat (del 16 al 18 de juny de 2008): Organització de diferents tallers interculturals. Col·laboració de pares i mares de  la nostra escola en la seva realització. Cada taller ha intentat copsar diferents aspectes de les nacionalitats que tenim a l'escola. Així ens han sortit 6 tallers: TALLER DE DANSA, TALLER DELS SENTITS, TALLER D’ARTESANIA, TALLER DE JOCS D’ARREU DEL MÓN, TALLER D’ESCRIPTURES ÀRAB I XINESA, TALLER DEL CUC AFRICÀ, ASIÀTIC I SUD-AMERICÀ.

- Finalment, aquest curs 2008-2009 hem inclòs el projecte ARRELS dins dels tallers d'educació visual i plàstica.

 

-Però el projecte va més enllà. Les famílies dels alumnes de l’Echegaray també s’involucren en el projecte, com?

El Projecte ARRELS ha tingut una molt bona acollida entre els pares i mares. Tant és així que sempre que ho hem demanat hem comptat amb la col·laboració de les famílies. L'exemple més clar serien els tallers multiculturals de final de curs. Però també volem fer esment de la coral de mares que va sorgir l'any passat amb l'objectiu de cantar per al Concert de Nadal i que enguany continua havent doblat el nombre d'assistents.

 

-I com ho viuen els alumnes? Els nens i nenes estan al cas dels problemes mundials?

Els nostres alumnes estan molt ben informats, tant des de casa com a l'escola. I es mostren molt sensibles davant les injustícies. Debatre tots aquests fets ajuda a cohesionar els grups i a fer-los més sensibles davant els problemes mundials.

 

-Sens dubte, el que deuen portar més bé és el coneixement d’altres països i cultures. Això ho viuen diàriament a l’aula amb la presència d’infants nouvinguts. Per tant, és per a ells una assignatura superada, la de la convivència?

Quan el curs passat els nens i nenes estrangers parlaven dels seus països i explicaven un munt de curiositats, desconegudes per a molts de nosaltres, tots els seus companys se'ls miraven amb orgull i amb molt de respecte. Fins i tot, alguns ens preguntaven: -l'any vinent podré parlar jo també del meu país?-. Creiem que aquest és l'exemple més clar que a l'Echegaray no hi ha problemes de convivència. Perquè el coneixement proper de l'altre és el que ens ajuda a superar pors i incomoditats. I és que com va dir el senyor alcalde el dia de la inauguració. “Com més ens coneixem, més ens estimem”.

 

-Una vegada heu obtingut el distintiu d’Escola UNESCO què heu de fer per mantenir-ho? Té una durada limitada?

Participar de la xarxa XEAUC és un gran honor i a l'hora una gran responsabilitat. Als mestres se'ns demana principalment implicació, cosa que es tradueix en l'assistència a diferents cursos, jornades i conferències que s'organitzen a nivell de Catalunya i de tot l'estat. Així, durant aquest trimestre, quatre companys hem assistit a un curs per a parlar del racisme a les aules, que s'ha dut a terme a Barcelona. Una cinquena companya ha assistit a un curs sobre Patrimoni a Girona i una altra, a unes jornades organitzades per la coordinadora estatal a Madrid.

 

-Quina és la relació que manteniu amb la resta d’escoles associades? Hi ha intercanvis d’experiències?

Tal com comentàvem en la pregunta anterior, a tots els cursos on hem assistit hem coincidit amb membres d'altres escoles que ens ofereixen les seves experiències i punts de vista. De moment, aquest és el nostre primer any com a escola UNESCO i tot i que no podem explicar massa coses, sí que ja aportem el nostre granet de sorra tant com podem. Igualment, cap al mes de maig vinent  i per a celebrar els 25 anys de la XEAUC s'està organitzant una trobada de totes les escoles de Catalunya amb un munt de propostes i activitats pensades per al gaudi de la canalla.

 

-Quines activitats destacades fareu durant el curs 2008-2009?

Després de la inauguració oficial del passat  dia 21 de novembre, ara toca continuar amb el dia a dia de l'escola i introduir el projecte a les aules. De moment, on se'n fa més ressò, com ja he comentat abans, és dins dels tallers de visual i plàstica. Cal dir, però,  que tots els cursos i jornades als quals hem assistit al llarg d'aquest dies ens han d'ajudar a marcar nous reptes i objectius que de ben segur que aconseguirem amb l'esforç i les ganes de tots.

 

-Sempre acabem demanant un desig de futur. Quin seria el del José Echegaray com a escola UNESCO?

Des dels valors de  pau,  justícia i igualtat d'oportunitats per a tots, valors que proclama la UNESCO, tenim el poder de canviar les coses. Som-hi, doncs?

 

-Doncs moltes gràcies i esperem que tota la comunitat escolar del José Echegaray s’enriqueixi amb el projecte. Felicitats!