El passat dissabte dia 1 d’octubre a les 19.00 hores es va cel·lebrar una manifestació en contra de les retallades imposades pel govern vers a les escoles públiques. Com a pare que porta el seu fill alsConvents m’hi vaig afegir ja que com a molts també ens perjudica la falta de subvencions. De fet, em va sorpendre la poca assistència, doncs sembla que la gent ja no es mou encara que li toquin la butxaca, i la participació va ser contada. Tot i això penso que es va poder fer sentir la nostra veu.

La marxa va transcórrer amb normalitat. Pares, joves i fins i tot els nostres fills petits van recórrer des del Centre Cultural fins a l’Ajuntament. Un cop a la plaça i per finalitzar es va declarar el manifest pertinent mentre alguns manifestants escrivien amb guix (i remarco “guix” (“tiza”), no era un esprai inborrable) consignes al terra i parets de l’Ajuntament a la vegada que la nostra escorta policial present s’ho mirava passivament.

Fins aquí tot anava bé i es decideix acabar la marxa. La gent comença a retirar-se i de cop i volta, un “mosso” arracona a un noi jove contra la paret i enfrontant-s’hi li demana la documentació acusant-lo d’haver embrutat les parets de la “Casa del Poble”. El noi li diu que ell no havia estat i el policia comença a empentar-lo amb amenaces. Els presents, en veure el que passava vàrem voler calmar la situació però sense èxit i tot s’anava caldejant. Ens interposàvem entre el noi i el policia que intentava agafar-lo violentament. Moments després, ja van aparéixer uns quants mossos, posant-se els guants i amb actitud agressiva. Per sort la cosa no va arribar a més i finalment vàrem tornar cadascú a casa seva i sense nous incidents, però es va haver de viure una situació lamentable d’insults a la policia i prepotència per part d’aquests. Estic segur que no va haver-hi un “ball de bastons” perque hi havia molta quitxalla pel mig.

Parlant després amb un policia local, ens va dir que estava prohibit pintar a les parets de l’Ajuntament, (fins aquí puc acceptar que si són les normes s’han de respectar), el que no puc pas acceptar és que la policia no faci res mentre es produeix el “delicte” (com si fós tant greu, el terra era plé d’arròs i pètals, evidència d’unes noces i ningú els va obligar a netejar-ho) , i en canvi decideixen actuar amb la contundència que ho va fer aquell mosso en un acte tranquil com el que vam fer.

Al meu parer és una actuació premeditada i de repressió d’unes forçes de seguretat amb ganes d’aconseguir que les coses no funcionin, a banda de la imatge lamentable que es van emportar els nens dels que vetllen per nosaltres, jo m’ho faria mirar. Tot plegat una vergonya.

Jordi Porta