aMartorell.com

L�App cultural de l�Ajuntament de Martorell   
Pàgina principal >> Societat >> Els veïns del Pont del Diable estrenen la restauració de la façana de la cape...
Noticia

Els veïns del Pont del Diable estrenen la restauració de la façana de la capella

Ràdio Martorell 91.2 fm
28/06/2016

Comparteix

Coincidint amb la festivitat de Sant Joan, patró del barri de Pont del Diable, la Confraria de la capella de Sant Joan juntament amb l'Ajuntament de Martorell van mostrar l'execució de les obres de restauració de la façana exterior de la capella, situada al carrer de Pere Puig. Els treballs han consistit en la restauració dels esgrafiats existents, s’ha pintat la façana exterior amb una capa de protecció i de la porta d’accés a la capella. Les obres han estat a càrrec de l’empresa Vives Pintors, SL. L’alcalde, Xavier Fonollosa, explicava que la capella de Sant Joan té més de 700 anys d'història i des de l'Ajuntament es congratulen d'aquesta restauració que han fet amb l'objectiu de mantenir viu el patrimoni històric local.

La petició la va fer la Confraria de la capella de Sant Joan que, bàsicament, té com a objectiu el manteniment de l'espai. El seu president, Jacob Gooijer, diu que durant molts segles han estat els veïns qui han invertit moltes hores a mantenir la capella i ara agraeixen a l'Ajuntament que hagi apostat per rehabilitar la façana. L'any passat es va arranjar la teulada i properament serà l'enrajolat de l'espai.

Martorell, era un nucli de poc més de 500 habitants al segle XIV, i es van construir uns extramurs com a prolongació de l’Hospital de malats pobres fundat al municipi per Guilleuma de Castellvell l’any 1205, on sense metges ni medicines, s’hi acollien persones malaltes. Actualment, és la única resta que es conserva de l’antic hospital. La capella de Sant Joan data de l’any 1313 i va ser reformada als segles XVIII i XIX. Amb l’excepció del vestíbul gòtic, la resta de l’edifici és del segle XIII, d’estil tardoromànic. Té una sola nau de planta rectangular sense absis diferenciat, coberta amb volta de canó apuntada reforçada per dos arcs torals que la divideixen en tres trams. A l’entrada hi ha un quart tram, amb una arcada gòtica que pot datar-ne el 1370, segons un document d’aquell any en el qual el vicari general ordena la reedificació del pòrtic. Al segle XVIII s’hi feren reformes, amb la construcció d’un cor enlairat i la façana. La porta d’entrada, adovellada i emmarcada amb grossos carreus, té al damunt una fornícula amb la imatge del patró, Sant Joan Baptista, i una rosassa amb una flor de sis pètals. Modernament va ser decorada amb esgrafiats del Jaume Amat a finals del segle XX. El presbiteri està presidit per un retaule (tapat en part per la imatge de Sant Joan que hi ha al davant) amb altar. Dues columnes salomòniques amb capitells jònics, decorades amb pàmpols i ocells, emmarquen una pintura sobre fusta de la Mare de Déu de Gràcia amb el nen (segle XVI), donació de Montserrat Ros (1987). L’any 2011, la Cofradia de la Virgen de Tíscar de la localitat de Quesada (Jaén) va fer entrega d’una reproducció de la verge que va quedar instal·lada a la capella. La Verge del Tíscar, patrona de Quesada, va ser venerada a la capella de Sant Joan.


 

Encara no hi ha comentaris ... i si hi dius la teva?

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405

Publicitat



-->









acpg

acpg





  Un producte de:

www.aMartorell.com