aMartorell.com

L�App cultural de l�Ajuntament de Martorell   
Pàgina principal >> Cultura >> Gairebé el 69% de la població de Martorell sap parlar català
Noticia

Gairebé el 69% de la població de Martorell sap parlar català

Ràdio Martorell 91.2 fm
24/11/2016

Comparteix

Gairebé el 69% de la població de Martorell sap parlar català, segons recull una part de l’informe de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya publicat recentment. D’aquesta manera, la nostra localitat se situa en el lloc número 28 entre les 50 ciutats més poblades del país en el que fa referència al volum de parlants de la llengua. L’informe s’elabora a partir de les dades obtingudes en el Cens de Població de 2015. L’estadística de les 50 ciutats més poblades de Catalunya, segons el percentatge de persones que saben parlar català, l’encapçalen Sant Cugat del Vallès (82,2%), Igualada (81,6%) i Girona (80,3%). Per contra, a la part baixa el tanquen Cornellà de Llobregat (57,2%), l’Hospitalet de Llobregat (54,7%) i Santa Coloma de Gramenet, que és a la cua amb un 50,7%. Martorell és troba a la part mitja d’aquest rànquing amb un 68,8% de persones que admeten saber parlar català. Andreu González Castro, tècnic del Servei Local de Català de Martorell, interpreta aquestes dades relacionant-les amb el seu entorn, i les relativitza diferenciant el concepte de saber parlar català del d’utilitzar habitualment la llengua catalana en el dia a dia.
El lingüista relativitza la transcendència de la dada que ha facilitat aquest informe, el del coneixement del català. Ho justifica exposant que és un dels diversos paràmetres estadístics que cal tenir en compte a l’hora d’estudiar l’estat de salut de la llengua. Alhora, planteja que dins el concepte de saber parlar el català, hi ha molts nivells diferents.
González Castro exposa que és un 24% de la població de Martorell qui usa de manera habitual la llengua catalana, una xifra que és 3 punts per sobre del percentatge global de l’àmbit metropolità, on un 21% de la població usa habitualment la llengua. La disparitat territorial també s’evidencia en el cas de Martorell: el 68,8% és un valor mitjà, però el lingüista aclareix que la distribució del coneixement del català per barris varia molt d’uns a altres.
D’aquesta manera, en un extrem se situaria el Verge del Carme com a barri en el que la llengua catalana té poca presència, mentre que a l’altre extrem se situaria La Vila, amb un percentatge de persones que sap parlar català propera a les xifres de Sant Cugat. González Castro és una mica menys optimista amb l’anàlisi de les dades referents a l’ús habitual de la llengua, que en el cas de Martorell, recordem-ho, és d’una de cada quatre persones. A l’altra banda, en positiu, destaca que els darrers anys hi ha un major creixement del coneixement escrit de la llengua i el fet que una part important de la població s’identifica amb el català, en sigui o no el seu idioma matern. Les campanyes de promoció del català i la iniciativa de les parelles lingüístiques ajuden a promoure’l. Però el lingüista destaca que, des d’un punt de vista legislatiu, la Generalitat de Catalunya ja no pot fer més del que fa per promoure la llengua, ja que està supeditada a l’estat espanyol.
L’informe de Política Lingüística del Departament de Cultura inclou tot tipus de dades referents a l’estat de la llengua pròpia del país en àmbits com el sòcioeconòmic, cultural, la presència als mitjans de comunicació, a l’ensenyament i a l’administració de justícia. També descriu l’acció de govern per promoure’n l’ús, la projecció exterior, la Llengua de Signes, el marc legal i amplia l’àmbit a la llengua aranesa.
 

Encara no hi ha comentaris ... i si hi dius la teva?

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 

Març2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Publicitat



-->









acpg

acpg





  Un producte de:

www.aMartorell.com