aMartorell.com

L�App cultural de l�Ajuntament de Martorell   
Pàgina principal >> Societat >> L’OMIC aconsella als consumidors ser previsors amb les compres de Nadal
Noticia

L’OMIC aconsella als consumidors ser previsors amb les compres de Nadal

Ràdio Martorell 91.2 fm
17/12/2021

Comparteix
Foto: freestocks.org

 L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de Martorell fa un decàleg de consells i suggeriments per planificar les compres d’aquest període nadalenc. Adquirir productes amb seny, informar-se prèviament de la política de devolucions, desar els tiquets i factures i planificar les compres abans de fer-les són aspectes fonamentals que poden evitar problemes posteriors.

L’OMIC atén i assessora els consumidors a la planta baixa del carrer del Mur 61, amb cita prèvia al correu omic@martorell.cat o des del web www.martorell.cat. Moltes de les queixes, reclamacions i dubtes que hi arriben no són noves, sinó que responen a problemàtiques d’anys enrere, fins i tot, de dècades.

Per això, l’oficina posa especial accent en la prevenció i en unes bones pràctiques i recomanacions per afrontar aquest període de compres amb les màximes garanties, segons comenta el tècnic de l’OMIC, Ferran Riera.

A l’OMIC heu fet un decàleg de recomanacions de les compres i insistiu molt en l’abans, el durant i el després. Hem de comprar amb previsió?

Sí, és important planificar les compres abans. Recomanem fer una llista de productes que necessitem i que s’ajusti al pressupost que tenim. Una mica el mateix que quan fem la compra al súper, però tenint en compte que les compres de Nadal solen ser molt més variades i voluminoses.

Cal vigilar molt els preus dels productes?

S’ha de tenir molt de compte amb els preus i la qualitat dels productes i serveis! En plena temporada de Nadal no hi ha rebaixes, i cal precaució amb les promocions, ja que la qualitat no s’hauria de veure disminuïda.

Quant als productes d’alimentació, també és convenient avançar-se?

Sí, recomanem comprar amb la major antelació possible i congelar. Tot i que ara ja som al llindar del període màxim de vendes, encara trobarem millors preus que no pas si comprem una setmana abans de Nadal.

Efectiu o targeta? Què hem de tenir present, en cada cas?

Hem de ser conscients de les nostres targetes de crèdit i dèbit. Si escollim pagar amb targeta, hem d’anar més en compte perquè se’ns crea una sensació subjectiva de comprar i pagar i que el compte corrent no se’n veu afectat. S’ha de ser conscient d’això i de la data en la que se’ns fa el càrrec a la nostra targeta, i cal anar molt en compte amb les targetes Revolving, que liquiden tot el que has comprat en el mes anterior i sembla que comencis net, però que són enganyoses: tenen l’aparença de liquidar, però en realitat no és així, i els tipus d’interès són molt grans. A l’OMIC ens hem trobat amb molts casos que arriben al nivell d’usura.

El moment de les compres de Nadal és més perillós per a la nostra economia domèstica que quan anem a un supermercat, doncs?

La diferència principal és que quan ens adrecem al supermercat a omplir el rebost tenim molt estructurada la idea del que comprem i mengem. I en canvi, les compres de Nadal són molt per impuls. Està bé, però això no ens ha de fer perdre el nord.

Quins consells hem de seguir durant el procés de compra?

El consell número u seria que amb qualsevol compra que fem, sigui d’import gran o petit, obtinguem i desem el tiquet o la factura. Serà molt important per a possibles devolucions, i perquè moltes vegades, en diferents tipus de béns subjectes al règim de garanties, el tiquet i la factura és la garantia en sí.

Parles de devolucions. Què hem de tenir clar els consumidors si ens hi trobem?

Hem de preguntar quin és el règim de devolució d’un article abans de comprar-lo, tant si és un ordinador com uns mitjons. Molta gent no ho fa i després venen a l’OMIC a consultar quins són els seus drets. Acaba sent una pregunta molt clàssica i habitual.

Hi ha alguna regulació, al voltant de les devolucions?

No estan regulades, tret del que la publicitat de l’establiment digui. Si no hi ha un anunci o catàleg on s’anunciï, la política de devolució que s’apliqui depèn del pactat entre el comprador i el venedor. Per això, el comprador sempre li ha de preguntar al venedor, a priori, què passarà amb un article si ens penedim d’haver-lo comprat, si al final no agrada al seu destinatari o si no és de la talla adequada, per exemple. Cal saber quin règim hi ha, si ens podran fer un val o bé ens retornaran els diners.

En el cas de les joguines, quines recomanacions cal seguir?

Doncs un consell que podria semblar gastat, però que està en vigor: comprar les degudament etiquetades amb el segell de la Unió Europea. Són joguines que tenen unes garanties. Ara, cada cop comprem més per Internet, busquem pàgines que contenen molt de producte asiàtic i que no tenen aquets tipus d’etiquetes. I si en algun moment tinguéssim algun problema amb productes d’aquest tipus, ens trobaríem força desvalguts.

Quant a la publicitat, quin posicionament ha de prendre el consumidor?

Les normatives de publicitat diuen que no pot ser falsa ni enganyosa. Quan ens anuncien determinats objectes, el que en destaquen ha de ser cert. Una de les feines de la publicitat és suggestionar al comprador, i no només passa en anuncis a la televisió o la ràdio, sinó també en un supermercat. Passa quan ens presenten una oferta que ens pot semblar interessant, però que ens obliga a comprar més unitats de les que volem. Ja sabem que per Nadal no comprem amb la raó sinó amb molt d’impuls, però cal un puntet de sang freda.

A més de tiquets i factures, quins altres elements ha de conservar el comprador?

Si compreu a través de catàlegs comercials o fulletons publicitaris, guardeu-los, perquè tenen una força vinculant pel venedor, per tot allò que publicita i per com ho publicita. Si comprem en funció del catàleg una joguina i el resultat no és allò que esperàvem, sempre podrem aportar el catàleg i denunciar que s’està anunciant de manera errònia.

Quins altres consells podríem aportar als consumidors?

De fet, són consells de tot l’any, però que multipliquen el seu efecte exponencialment per Nadal, ja que molta gent rep una paga extra i disposa d’uns dies de festa que indueixen a la compra o a buscar viatges i vacances en hotels o altres allotjaments, on també hem d’estar molt atents. I com que és un tipus de compra que creix de manera exponencial, els problemes derivats també augmenten igual.

I això es plasma passat festes en un major número de visites a l’OMIC?

A l’OMIC atenem des de fa anys moltes problemàtiques de devolucions després de Reis i ens continuen fent les mateixes preguntes que als anys 80 i 90. A diferència d’aleshores, l’administració ha regulat avui la normativa dels preus, però no pas la de les devolucions. Per això, insistim que sempre cal preguntar abans, saber si se’ns permetrà fer una devolució i si ens diuen que no, plantejar-nos si comprem o no allà, o si podrem tornar-ho a la mateixa botiga o caldrà anar a una altra.

Què passa si comprem per Internet?

Cal recordar que el règim de devolucions a Internet ha d’estar exposat a la mateixa pàgina de compra. I cal tenir present la figura del desistiment, el dret dels 14 dies per retornar la compra i que se’ns retorni la quantitat sense problema ni gravamen econòmic per al comprador. Hi ha compradors que pensen que el desistiment serveix per a tot, però no és així: hi ha una sèrie de productes i motius pels quals no pot existir: per exemple, quan comprem un vestit, unes sabates o unes samarretes a mida. O quan demanem productes d’alimentació amb terminis de caducitat molt curts. En aquests casos, els desistiments no entren.

És important conservar els correus vinculats a les compres per Internet?

Si més no, cal guardar la factura, i també els xats que haguem mantingut amb el venedor, si li hem hagut de fer alguna consulta. L’OMIC és un servei local de consum en el que tramitem reclamacions per la via administrativa, i per a que tinguin èxit, cal adjuntar tota la documentació possible: un compromís per escrit del venedor, una oferta que ens presenta, una factura…tot això és vital.

Davant les presumptes dificultats pronosticades sobre l’arribada de subministraments, quins drets té el consumidor?

Al final, el comerciant és la cadena final de tot el procés, i si realment vol i s’estima el seu consumidor i client, és clau que li digui la veritat. I si té uns productes que, per motius aliens a la seva voluntat, no li arriben o li arribaran tard, ho ha de dir. És millor ser franc que no pas assegurar la venda i tenir després altres problemes.

Heu detectat des de l’OMIC problemes referits a subministraments?

Hem rebut força reclamacions per incompliment de terminis de l’estiu ençà en el sector del moble i dels electrodomèstics. En aquests casos, els contractes de compra venda preveien un termini que, a vegades, es multiplicava per 3 o per 4. És cert que si l’establiment es comprometia a un termini i el consumidor cancel·lava el contracte per incompliment, tenia les de guanyar.

Quina percepció teniu respecte a les vendes d’aquesta temporada de Nadal, després de l’anòmal 2020?

Jo crec que augmentaran, si tenim en compte com està funcionant el sector comercial i turístic respecte l’any passat. Ara hi ha menys traves i impediments i ens hem plantat en una realitat una mica més normal, entre cometes. També s’han reactivat les economies familiars i això fa que tots tirem una mica més de veta.

Encara no hi ha comentaris ... i si hi dius la teva?

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 
DlDmDcDjDvDsDg
25262728293001
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30310102030405

Publicitat



-->









acpg

acpg





  Un producte de:

www.aMartorell.com