El conseller Pelegrí signa un conveni per subvencionar les assegurances de riscos de les agrupacions de defensa forestal (ADF)

 
27/07/2011

Aquest ajut, de 103.124 euros, se suma a l’Ordre d’ajuts publicada al maig per a l’adquisició de material amb un import d’1,2 milions d’euros
Actualment les ADF compten amb 12.000 voluntaris agrupats en 299 agrupacions presents a 694 municipis d’arreu de Catalunya

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el president del Secretariat de Federacions i Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya, Ramon Sala han signat un conveni per concedir una subvenció de 103.124 euros, destinada a la contractació de l’assegurança d’accidents personals i de responsabilitat civil general, del personal voluntari que col·labora en les tasques de prevenció i d’extinció d’incendis forestals. L’acte ha comptat també amb la presència de l’ alcalde de Manresa, Valentí Junyent.

El conseller Pelegrí ha dit que la signatura d’aquest conveni, “és una mostra de les prioritats i del suport del Departament que represento vers aquestes agrupacions, que han esdevingut el tret diferencial del model de prevenció i lluita contra els incendis forestals a la mediterrània”.

El responsable de l’administració agrària catalana també ha destactat que “ la prevenció ha de ser el nostre principal objectiu. És l’eina més valuosa que tenim per lluitar contra els incendis i la conscienciació ciutadana és bàsica per reduir-ne el nombre”. Per aquesta raó, ha conclòs Pelegrí, “el Departament d’Agricultura vetlla, és responsable i lidera la integració de l’acció civil en la prevenció d’incendis”.

Respecte a la pòlissa d’accidents personals, fa la cobertura dels danys personals que pot patir qualsevol voluntari que col·labori amb les agrupacions de defensa forestal, mentre que la de responsabilitat civil es fa responsable dels danys materials i personals derivats de les activitats desenvolupades per les ADF. A l’efecte de cobertura d’aquesta última pòlissa, també queden garantits els danys materials ocasionals als vehicles utilitzats en l’extinció d’incendis forestals per voluntaris de les ADF de Catalunya.

L’import de 103.124 euros s’ha d’afegir a la subvenció de 1.200.000 euros concedits el mes de maig, per al foment de les actuacions que porten a terme les ADF i les seves federacions.

Aquests diners es destinen als costos fixos del manteniment de material i a l’adquisició d'equips individuals i d’altre material fungible, així com a les federacions que vulguin dur a terme programes de formació i de coordinació operativa.

Objectius i finalitats de les ADF
Les agrupacions de defensa forestal són associacions formades per propietaris forestals i pels ajuntaments dels municipis del seu àmbit territorial, i tenen com a finalitat, la prevenció i la lluita contra els incendis forestals mitjançant les accions següents:

Elaborar i executar de manera col·lectiva programes de vigilància i de prevenció d'incendis forestals.

Realitzar campanyes de divulgació entre els titulars de terrenys forestals sobre les accions de prevenció i de lluita contra els incendis forestals, perquè el sector en tingui un coneixement més gran.

Sensibilitzar la població rural i urbana en el territori de l'ADF.

Executar plans de prevenció, de creació i de manteniment de la infraestructura, de la xarxa de camins i dels punts d'aigua.

Donar suport a l'extinció d'incendis forestals.

Ja són 12.000 els voluntaris que fan front al foc!

Actualment les ADF compten amb 12.000 membres agrupats en 299 agrupacions d’arreu de Catalunya. Aquests voluntaris desenvolupen les seves tasques en 694 municipis, que representen el 70% del territori català (1.742.435 hectàrees).

L'àmbit territorial d'una ADF pot ser municipal o supramunicipal, segons les masses forestals que hi pertanyin i segons els seus límits.

Poden formar part d'una ADF els propietaris forestals, els ajuntaments, les associacions de propietaris forestals constituïdes de manera legal, les organitzacions professionals agràries i les associacions que tinguin com a finalitat la defensa de la natura, vinculades al municipi o als municipis en qüestió.