Una quinzena de rucs de raça catalana pasturen des de fa un mes pel massís de les Gavarres, el pulmó verd que va des del Gironès al Baix Empordà, per netejar el sotabosc i així reduir el risc d'un incendi forestal.
Es tracta d'un projecte més ecològic -i econòmic- que l'ús de la maquinària forestal, i a la vegada, permet donar utilitat a aquest animal que està en perill d'extinció. L'actuació forma part del pla de prevenció d'incendis de les Gavarres, que es va iniciar l'any 2007 i pretén protegir grans zones d'aquest massís. Actualment, una àrea de 36 hectàrees ja està desbrossada i abans de l'estiu es preveu que estiguin netejades un total de 70 hectàrees.
El projecte afavorirà als vint municipis del Gironès i el Baix Empordà que integren l'espai d'interès natural (EIN) de les Gavarrers. La franja de 70 hectàrees que s'acabarà desbrossant se situa entre el Puig d'Arques i el coll del Matxo Mort, la zona amb més risc de patir un incendi del massís.
Recuperar l'ase català
El secretari de l'Associació per al Foment del Burro de la Raça Asinina Catalana (Afrac), Esteve Bosch, explica que "el ruc va està a punt de desaparèixer quan es va deixar d'utilitzar en les feines del camp", i per això destaca "la importància d'actuacions com aquesta". Bosch també ha explicat que només hi ha "600 exemplars de ruc català a tot el món", i això significa que és "una raça en perill d'extinció". Segons ha remarcat, "per poder dir que la raça es conserva haurien de sobrepassar els mil exemplars".
La utilització de ramats d'herbívors per netejar el sotabosc és una activitat que fins als anys 50 estava molt estesa a les Gavarres, però des de llavors es va anar deixant d'utilitzar, per donar pas a l'ús de maquinària forestal pesada. Per aquest motiu, segons destaca Enric Bisbe director del projecte, "els rucs són una primera aposta' per recuperar aquesta activitat que moltes vegades ja només es manté en la memòria dels més vells.
Els rucs, animals herbívors, netegen el sotabosc de les Gavarres de plantes herbàcies com el bruc, l'arítjol, la romeguera o l'heura. Bisbe ha explicat que "és important que els rucs es mengin aquestes plantes perquè així estan controlades i no s'estenen". També ha remarcat que, més endavant, "no es descarta integrar diverses espècies herbívores, com cabres o ovelles ripolleses, perquè entre totes mantinguin el sotabosc net".
Bisbe ha explicat que les probabilitats que vingui un foc de la vessant sud de les Gavarres són molt altes, i per això és important mitigar el risc d'un incendi forestal desbrossant el bosc.
El projecte té un cost total de 234.443 euros, dels quals 168.000 són finançats per l'Obra Social La Caixa dins el conveni de col·laboració amb la Diputació de Girona per a la millora d'espais naturals, i 66.443 pel Consorci de les Gavarres per a la protecció i gestió de l'Espai d'Interès Natural del massís. Cal tenir en compte que els rucs pasturen a cost zero gràcies a un acord amb l'AFRAC.
Vessant social
A més de l'actuació purament ambiental, el projecte contempla també un vessant social, ja que en els treballs de desbrossament hi estan treballant unes cinc persones amb disminució psíquica de la Fundació Ramon Noguera.