> EL NOI I EL XIC DE LA BARRAQUETA

 

El nom de ”Noies i Xics de la Barraquetes“ fa referència a dos personatges de la història de Martorell, els germans Vicens i Joan Martí, que van viure durant la meitat final del segle XIX.

 

Vicens Martí, el Noi de la Barraqueta  (1830-1866) va ser un líder republicà revolucionari nascut a Martorell. Amb només setze anys ja va participar en la guerra dels Matiners amb les tropes dels republicans lliberals contra les polítiques d’Isabel II. El juliol de 1856 la fi de l’anomenat Bienni Progressista a Espanya va provocar nombroses revoltes arreu de l’estat. Durant diversos dies els revoltats liderats pel Noi de la Barraqueta aguantaren els atacs de les tropes comandades pel general Zapatero al barri barceloní de Gràcia. Finalment, la resistència va caure i la repressió contra els sectors populars va ocasionar centenars de morts. El 10 d’agost del 1866 el Noi de la Barraqueta fou assassinat per un escamot de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil a la font d’en Clusa a Martorell.

 

Martorell és escenari de combats entre forces republicanes i tropes del govern durant l’aixecament federalista del 1869. Al crit de “Fora les Quintes!”, el seu germà, Joan Martí el Xic de la Barraqueta s’alça en armes a la plaça major de Martorell, proclamant la República Federal. Al 1909 mor Joan Martí i el seu enterrament esdevé un acte multitudinari i d’afirmació republicana.

 

Així doncs, el Noi i el Xic de la Barraqueta representen un passat actiu i compromès de la societat martorellenca i amb això volem recordar gent que, com ells, tractaven de construir un poble per a tots i totes.

 

 

 

  

> LES NOIES I XICS DE LES BARRAQUETES

 

Les Noies i el Xics de les Barraquetes naixem de quatre entitats: El Cau, N’em Tokats, AAVV “El Pla” i el Centre Social “La Vila” degut a la necessitat comuna d’ajudar en la autogestió dels projectes anuals propis de cada entitat. Fruit del treball conjunt, es creen vincles de  comunicació entre dites entitats i es reafirmen inquietuds comunes creant-se un espai de relació i de diàleg dins del teixit associatiu de Martorell.

 

OBJECTIUS

 

* Dinamitzar el poble oferint propostes alternatives amb un esperit crític i constructiu.

 

* Fomentar la xarxa associativa i social de Martorell.

 

* Motivar un Martorell propi que respongui als interessos i il·lusions de cadascú/una.

 

* Oferir un espai multidisciplinar on hi hagi activitats variades per a tothom

 

* Reclamar un espai jove que sigui centre de relacions socials, punt de reunió, lúdic i cultural.

 

* Fomentar la participació i la implicació activa en projectes.

 

* Incentivar la presa de consciència per tal que les festes siguin realment populars.

 

* Possibilitar l’agermanament cultural amb altres entitats, municipis, territoris, cultures...

 

 

 

“Com més ens sacrifiquem en el present,

Millor serà el nostre futur”

 

Herman Hesse [Escriptor]

 

 

 

 

> EL CAU

 

Som una entitat juvenil que treballa en la voluntat d’educar els infants i els joves mitjançant activitats divertides i pedagògiques.

 

Els trucaries som els més grans del Cau, i volem comprometre’ns amb la societat i el planeta on vivim.

 

El curs passat, hem portat a terme un projecte de cooperació amb el poble de Bòsnia, anomenat ZRNO PIJESKA (Gra de Sorra). Aquest projecte consisteix en intentar reactivar l’economia d’un poble que ha patit el desastre d’una guerra. Per tal de dur-lo a terme col·laborarem en la construcció d’una casa de turisme rural, i així, potenciar la seva pròpia evolució economico-social. A part de la casa es mobilitzarà una cooperativa agrària que aportarà al poble els seus propis recursos. També, com a entitat juvenil tenim un interès en compartir idees, coneixements i costums sobre dos cultures molt diferents.

 

> CENTRE SOCIAL “LA VILA

 

El CS “La Vila” és un espai obert a tothom i autogestionat, conduït assembleàriament per un grup de persones que, amb el treball diari tractem de tirar endavant un projecte solidari, alternatiu d’esquerres i independentista. Fa quatre anys que aquest espai és obert al públic essent  un punt de trobada per a tota aquella gent que no encaixa en aquesta societat i vol canviar-la.

 

 

> AAVV “EL PLA”

Des de l’associació de Veïns El Pla, es treballa per fer del nostre barri, el barri de tots i de totes.

D’una banda, l’AAVV serveix de pont entre els ciutadans i l’administració.  D’altra banda, des de l’associació de veïns s’intenten solucionar tots aquells problemes que neguitegen al barri.

També, el local social de l’AAVV serveix per poder oferir a la població tot un seguit de propostes culturals i lúdiques, com poden ser els diferents cursets que es porten a terme (Puntes de coixí, pintura sobre roba, patchwork, català i Castella per estrangers, cuina...) a mes a mes, serveix com a sala polivalent per a totes aquelles entitats que ho sol·licitin.

 

 

 Contacta amb Les Noies i els Xics de les Barraquetes.

barraketes@yahoo.es

www.amartorell.com/barraquetes

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell