BIG JUMP 2012 • MARTORELL

 
03/07/2012

A Martorell com a altres indrets de Catalunya i Europa reivindiquem aigua neta als nostres rius.

Aquet DIUMENGE dia 8 de JULIOL a les 12h.
Al costat del Pont del Diable


Ens trobarem als jardinets al costat del Pont del Diable per posar la paradeta.
Aquest any la qualitat de les aigües de l’Anoia i el Llobregat tampoc ens inviten al bany, així que farem altres activitats a prop de l’aigua però sense banyar-nos al riu.
A la platja de graves que s’ha format aigües amunt sota el Pont del Diable farem els dibuixos. L’idea es reproduir el ninot del Big jump amb argiles vermelles portades de Castellbisbal i per commemorar el 15 aniversari de Projecte Rius també reproduirem el seu logo amb sorres, graves, còdols i materials transportats per la corrent.

Podrem veure y comparar la enginyeria hidràulica romana i l’actual. Estarem a nivell de l’antiga escullera romana de protecció del pont que encara es conserva.

Al costat unes mostres de la enginyeria actual, el viaducte d l’AP7, el calaix de desguàs per evitar inundacions i el pont Princep d’Astúries, una mostra de l’enginyeria del anys 70 de José A. Fernández Ordóñez de formigó blanc i acer corten rovellat.

També veurem la ocupació del DPH per l’autovia A2,  l’inici del recorregut paral•lel al riu Llobregat entre Martorell i el Prat. Una de les intervencions de l’administració per pal•liar l'impacte de les infraestructures de transport, ni mes ni menis que 25,4 milions d’inversió per 25 km de trajecte.

Podrem veure i tocar tortugues invasores i de rierol, si tenim sort veurem les carpes mutants de l’Anoia, les Gambusies i els Alblets espècies de peixos introduïdes amb bones intencions però de conseqüències nefastes.
També podrem disposar de fruits i productes hortícoles de proximitat i del temps que alguns productors locals ens cediran per l’ocasió. Les síndries fresquetes seran de Mercabarna.

Podrem parlar de la contaminació de l’aqüífer de la Cubeta d’Abrera, dels cabals ecològics i transvasaments encoberts del Ebre previstos, de la nova administració i el canvi de criteris en l’aplicació de la Directiva Marc de l’Aigua i la planificació fluvial. També de la privatització de Aigües Ter Llobregat – ATLL, a preu de saldo.

Finalment llegirem un manifest i brindarem amb el ja famós còctel de cava habitual, per la salut dels nostres rius, el quinzè aniversari de Projecte rius i el desè de Martorell Viu.

Tindrem aigua per refrescar-nos, però cal venir protegit del sol i amb calçat adequat. Si veniu en tren, teniu la parada de Martorell Vila dels Ferrocarrils de la Generalitat molt a prop.