Martorell Viu

Pàgina principal >> Les Noticies >> Riuades i falta de prevenció
Les nostres noticies
Martorell Anoia 2010

Riuades i falta de prevenció

09/07/2013

Aquest dies amb les inundacions de la Vall d’Aran hem assistit pràcticament en directe a un munt de declaracions als medis de comunicació sobre l’efecte de les riuades. Als opinadors de torn s’afegien les autoritats locals afectades demanant més “llibertat” i atribucions per intervenir a les lleres, com si el problema fossin els rius i les avingudes periòdiques però no la ocupació de les lleres.
Però també son cada vegada més nombroses les veus de gent que coneix el tema en profunditat i que posa de relleu la principal causa dels danys ocasionats pels aiguats, la manca de prevenció per l’incorrecta planificació.
La forma més efectiva i més barata d’evitar els danys és la prevenció i per prevenir cal planificar correctament. En temps de penúria econòmica com ara, encara es més evident.
La planificació urbana és competència dels Ajuntaments i la fluvial és supramunicipal i depèn del organisme de conca corresponent.
Per això sona molt estrany sentir determinades queixes dels alcaldes i altres administradors del territori quan han estat ells mateixos els que han autoritzat activitats que no són compatibles amb la zonificació fluvial, es queixen demanant murs i estructures cada vegada més grans per impedir les inundacions de les lleres ocupades i qualificades com inundables.
Sembla ser que pretenen reconstruir tot ràpidament en les mateixes condicions de precarietat en que es trobaven abans de les riuades. Les imatges aèries que hem pogut veure son prou explicites i mostraven clarament com s’envaïa descaradament la llera amb edificacions e infraestructures.
Algú els hi tindria d’explicar que les inundacions no es poden evitar com hem pogut comprovar fa una setmana al centre d’Europa i les estadístiques històriques corroboren tossudament a tot arreu. La directiva d’inundacions ho explica a la primera pàgina.
S’ha parlat que aquest episodi és un cas extraordinari, però no estic gens d’acord. Com pot ser extraordinari si es van produir riuades similars amb fenòmens meteorològics diferents als anys 60 i 80 ?. És extraordinari un episodi meteorològic de 100 l/m2 en 24 hores?.
El que és veritablement extraordinari és que s’ocupin les lleres amb aquest antecedents i amb els coneixements científiques de que disposem sobre les dinàmiques fluvials.
El que és de veritat extraordinari també i aprofito l’ocasió, és el que passa al meu poble i que és il·lustratiu de la actual situació de la planificació fluvial i urbana que tenim.
Acabem d’aprovar l’avanç de la modificació del Pla General i no s’ ha fet estudi d’inundabilitat. Però es dona la circumstància que aquest poble ha estat declarat zona catastròfica per inundacions tres vegades en els últims 50 anys.
Per si això els sembla poc i això si que és extraordinari, al 2008 van aprovar un Area Residencial Estratègica (ARE) per construir vivendes en aquesta mateixa zona inundable amb un estudi d’inundabilitat que consta de quatre pàgines en blanc.
Sí, el meu poble és aquell que va construir uns aparcaments (que ara volen ampliar) il·legals a sota d’un pont, sense projecte, sense estudi ambiental, sense estudi hidràulic, en zona fluvial i sense autorització de l’Agencia Catalana de l’Aigua
I és que en temes de planificació tot està per fer i tot es possible. 24 juny 2013
 

 [Veure 3 comentaris]

Més imatges

Anoia 2000

Documents Adjunts

[ Fer comentari ]

la pela és la pela
11/07/2013
13:30

Quan s'impossarà el sentit comú!!!. No sé perquè necessitem tants polítics, gestors i tècnics per arribar a negar les evidències!!!. Ah! i en epoca de crisi, algú em pot explicar per què es "neteja", desnaturalitza el pobre riou Anoia, deixant la fauna ànecs, tortugues.. sense protecció i al contrari es planten arbres al Congost?. Què potser és una Rambla? Penso que són dues coses totalment innecesàries i... CARES

martorellenca
19/07/2013
19:17

Estic d'acord amb el de la pela... en que quedem? volem potenciar la Vila de Martorell (qualsevol barri pero) o el sector poligonero del Congost?

JEP
19/07/2013
19:37

Penso que es de poc cap gastar els pocs diners que hi ha fora del nucli urba, no seria millorsubvencionar als comerços del poble? brossa gratuita per exemple...

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 185.191.171.3  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Març2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell