Definirem els serveis d’habitatge per a persones amb disminució tenint en compte el Decret 284/1996, de 23 de juliol, de regulació del Sistema Català de Serveis Socials, el qual presenta l’actualització de la tipología dels serveis i establiments socials.

Passem a definir els serveis d’habitatge tal com figuren en el decret i tenint en compte l’anterior esquema.
 
Definició: Serveis d’acolliment residencial de carácter temporal o permanent substitutoris de la llar que es realitzen en un establiment, adreçats a persones amb disminució que precisen d’una llar quan ha esdevingut imposible o desaconsellable viure a la seva propia, com a conseqüència de problemas derivats de la mateixa disminució, per manca de familia o per no disposar de condicions sòcio-familiars i assitencials adequades.
 
Els destinataris son persones joves i adultes amb discapacitat intel.lectual minució que necessiten de forma permanent o temporal supervició i/o ajuda per a les activitats de la vida diària.
 
La nostra entitat quan pensa en els usuaris de l’habitatge pensa amb uns joves i adults amb una deficiencia mental lleu o moderada. Considerem que tenen la capacitat d’autonomia necessària per poder viure en una llar del tipus que planteja l’entitat. Pensem que aquelles persones greument afectades o aquelles persones que tot i no estar greument afectades, fisiològicament i psicològicament, sí ho estiguin en el sentit de comportar trastorns de conducta greus necessiten d’uns altres serveis específics amb més recursos. Si tenim en compte la filosofía de l’habitatge totes aquelles patologies que impliquin dificultats de convivencia greus serán causa palesa d’alteracions en el funcionament de la llar i precisament el que es vol és proporcionar un entorn saludable als usuaris. Això no vol dir que l’entitat oblidi a aquestes persones que no poden accedir a la llar objecte d’aquest projecte, també lluita per obtenir més recursos per a elles.
 
Les edats són compreses entre els 16 i 65 anys, coincidint amb l’edat laboral.
 
Els objectius son:
-      Atenció global a les persones ateses.
-      Constituir el domicili habitual.
-      Rehabilitació-habilitació.
Les Funcions de la Llar Residència:
-      Allotjament.
-      Acolliment i convivencia.
-      Manutenció.
-      Atenció personal.
-      Higiene personal.
-      Relacions interpersonals e integració social.
-      Hàbits d’autonomia.
-      Descans i lleure.
Els criteris socials, familiars e individuals que cal estudiar serán:
-      Orfandat parcial o total.
-      Viure de forma alternativa a diferents llars.
-      Situacions marginals que suposin mancances primàries.
-      Situacions de risc social.
-      Impossibilitat d’atenció per l’avançada edat dels pares.
-      Desestructuració e inestabilitat familiar.
-      Opció de vida independent a la llar familiar.
 
Caldrà comptar amb la valoració dels Centres d’Atenció a Disminuïts (CAD) per al ingrés al servei.
 
La finalitat de l’habitatge és la de complementar i/o substituir les funcions dels familiars, tutor, llar d’origen per causes del tipus següent:
-      Problemes derivats de la mateixa disminució.
-      Manca de condicions familiars favorables.
-      Problemes de carácter sòcio-ambiental.
Com a conseqüència d’aquestes situacions, s’impedeix la realització, amb les suficientes garanties, de les necessitats i dels drets com a persona. Uns drets que es garanteixen en el marc legal de la Constitució Espanyola i en el desenvolupament dels artibles de referencia a la Llei d’Integració dels Minusvàlids.
Creiem, també, que caldria tenir en compte el dret de la persona a escollir on i amb qui vol viure, és a dir, l’opció de vida independent.
El recurs de la llar-residència treballa en la resolució de les esmentades problemàtiques i potencia l’òptima realització dels drets de les persones amb disminució psíquica, especialent aquells que es relacionen amb necessitats bàsiques assitencials d’habitatge, educación i salut.
 
La filosofía de l’habitatge es basa, principalment, en els principis ideològics d’integració, normalització, diferenciació, sectorització e individualització. Són aquests principis fonamentals en els quals s’emmarca l’atenció a les persones amb disminució psíquica.
Tot i així, abans del ingrés s’esgotaran les accions de suport que els serveis socials puquin donar a les famílies d’origen per tal que la persona puqui continuar amb la seva. En tot cas, es potenciaran les accions necessàries per tal de mantener les responsabilitats tutelars dels familiars, amb la finalitat de mantener els deures legals que els pertoquen. S’evitarà sempre que sigui posible, d’acord a una acurada valoració de les situacions, la institucionalització tot i que no s’ha d’oblidar l’opció de vida independent que pugui fer la persona.
Considerat aquest àmbit com la forma d’actuació que marcarà la intervenció dels professionals dins els habitatges. Principalment, la dels educadors a través de l’atenció directa, sense oblidar que la seva actuació passa per un treball interdisciplinari, adreçat al benestar dels usuaris, però tenint en consideració que els objectius serán treballats per la intervenció conjunta dels professionals, la familia, les institucions, la comunitat i el propi usuari.
L’habitatge, objecte d’aquest projecte, pels seus objectius e idiologia ha de comptar amb tot un equip de professionals que dividim en tres blcos:
El coordinador i l’equip d’educados de l’habitatge realitzan una programació tant general com individual de cada usuari, a fi de poder treballar correctament els objectius tant generals com individuals plantejats.
Tant el calendari com els horaris de funcionament s’han d’adaptar a les necessitats dels usuaris/es. Sobretot, els horaris de l’habitatge s’hauran de complementar amb l’activitat laboral de l’usuari/a.
En principi, dons, considerem que l’horari de l’habitatge hauria de ser el següent:
Dies laborals de dilluns a divendres:
-      Obert des de les 15.30 hores fins a les 8.45 hores del dia següent.
Aquest horari es faria extensiu en casos de necessitat (malaltia d’un usuari/a,….)
Caps de semana, festius i vacances, obert les 24 hores del dia.
Un cop establerta la población destinatària del servei d’habitatge, establim les tècniques de selección dels residents:
-      Estudi d’informes.
-      Entrevista amb la part demandant.
-      Observació de la nova plaça a l’habitatge i valoració per part de l’equip d’educadors.
-      Període de prova.
 
S’establirà també a cada nou ingrés, un contracte entre la institució i la familia, on es contrauran els drets i deures de cada part, continguts en el Reglament de Règim Intern. Pel que fa al funcionament dels atesos, creiem que és bàsic per llur desenvolupament que es dotin d’una normativa propia que els impliqui en el funcionament de l’habitatge. En aquesta normativa hi entrarien tant l’aspecte de responsabilitat i tasques a desenvolupar com la resolución de problemas grupals.
Les llars residències sorgeixen com a opció de vida normalitzadora on es possibiliti una bona convivencia e individualització de les relacions humanes. Aquest objectiu, normalitzador, será posible en la mesura que l’habitatge s’acosti més al model estàndard d’habitatge familiar, és a dir, al model de pisos de veïns. Aquest fet ja en condiciona la capacitat.
La llar residencia Arc de Sant Martí té una capacitat per a 13 persones (12 usuaris/es i l’educador).

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell