L’Entitat el Progrés es va crear l’any 1906, coincidint amb l’apogeu de les societats recreatives durant el primer quart de segle.

L’any 1929 es va inaugurar l’edifici del CAFÈ de “EL PROGRÉS” projectat per l’arquitecte Josep Ros i Ros dins les línies clàssiques del noucentisme, les quals promovien el retorn als valors de l’arquitectura clàssica d’inspiració italiana.

La façana principal situada al carrer Mur, a la que s’hi accedeix per unes escales, i la posterior tenen coronament curvilini i tres portals semicirculars amb vidrieres tipus tarja de ventall separats per pilastres decoratives estriades amb capitells jònics. Al centre hi ha un gran oval amb el nom El Progrés envoltat d’una decoració de garlandes. A les façanes laterals un seguit d’arcs s’enllacen emmarcant les finestres.

El 15 d’agost de 1931 s'inaugurà la SALA TEATRE, amb l’actuació del gran tenor Hipòlit Lázaro que interpreta l’opera "Aida".

La seva emblemàtica sala, conservada tal com ha estat sempre, encara avui dia és una de les sales de mes capacitat de la comarca, amb dues plantes i un gran escenari. A les quatre columnes de l’entrada, el capitell te forma de petits caps amb barrets frigis, així com la part superior de la boca de l’escenari coronada per un gran cap amb gorro frigi envoltat de garlandes, al•legòrics a la República proclamada el 14 d’abril d’aquell mateix any. A la planta baixa hi ha llotges ventrudes amb motllures el•líptiques decorades que envolten la pista de ball, així com a la primera planta amb una barana decorada també amb formes el•líptiques. De la seva platea cal destacar-hi un sistema basculant que el caracteritza enfront a d’altres teatres. Aquest sistema permet que quan la sala adopta configuració de teatre, la platea pugui arribar a tenir una pendent del 5%, passant a ser un gran pla inclinat des de el qual la visibilitat a l’escenari es perfecte i que quan es requereix un espai diàfan, la platea basculi fins a convertir-se en un pla horitzontal per, una vegada buida de butaques, poder celebrar-hi ball.

El conjunt compta també, amb una pista de ball d’estiu i a la part posterior d’uns jardins de gran bellesa sent la part superior d’aquest jardí de d’estil anglès i la inferior, de barroc versallesc.
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell