Exposició a Martorell sobre Joan Baptista Xuriguera, l'autor del best-seller "Els verbs catalans conjugats"

 [Veure 1 comentari]
10/03/2008
El passat 5 de març es va inaugurar a Martorell l’exposició “Joan Baptista Xuriguera: un intel·lectual a descobrir”, organitzada per l’Ajuntament de Martorell i el Servei Local de Català (CNL Ca n’Ametller). L’exposició es pot visitar fins al 27 de març, al vestíbul del Complex Educatiu (seu del Servei Local de Català de Martorell): carrer de Josep Tarradellas, 11, de 9.00 a 20.30 h, de dilluns a divendres.
 
Joan Baptista Xuriguera (Menàrguens —la Noguera— 1908), conegut arreu dels Països Catalans com a autor del llibre Els verbs catalans conjugats (1972), tan útil per a multitud d’alumnes i professors de català i que ja va per la 43a edició, va ser també un intel·lectual complet, autor, a banda del llibre de verbs i del Nou Diccionari de la Llengua Catalana (1975), de moltes obres de gèneres diferents: poesia, teatre, novel·la, assaig històric, memòries... També va traduir autors clàssics com Plaute, Xenofont o Aristòfanes. Va col·laborar en moltes de les revistes catalanes de la diàspora, ja que va exiliar-se a Montalban (Occitània) el 1939. Va tornar a Catalunya el 1949, on va continuar escrivint fins a la seva mort el 1987.
 
Enguany, amb motiu del centenari del seu naixement, el seu fill Pau Xuriguera i la seva família, juntament amb el Dr. Josep Camps i Arbós, professor  i estudiós i divulgador se la seva obra, han muntat aquesta exposició  itinerant, essencial per conèixer la vida i l’obra de Xuriguera, malauradament conegut fins ara només com a autor d’un sol llibre (encara que utilíssim). La pàgina web que han elaborat és també una molt bona introducció a la vida d’aquest intel·lectual català a descobrir:
 
Us convidem a fer-ho.
 
Servei Local de Català de Martorell
CNL Ca n’Ametller