Tot un any per divulgar les múltiples facetes de Francesc Pujols, personalitat icònica de Martorell

 
08/04/2019

Amb la vocació de divulgar la figura de Francesc Pujols, personatge il·lustre de Martorell, la Regidoria de Cultura impulsa aquest 2019 el cicle Redescobrint Pujols. Aquesta tarda s’han donat a conèixer a l’Espai Muxart les primeres activitats que es duran a terme d’abril a juny. A més, s’ha gaudit de la lectura musicada del poema pujolsià Idil·li.

La Regidoria de Cultura ja va commemorar fa dos anys la figura del tenor Josep Palet i l’any passat la del compositor Joan Cererols. El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, ha dit que “aquest any ens venia molt de gust destacar Francesc Pujols, ja que és un personatge a descobrir i a potenciar al màxim. Crec que pot ser un referent que situï Martorell al territori. Redescobrim Pujols pretén explorar-lo, fer-lo créixer i explicar-lo arreu del país”.

La idea d’organitzar aquest cicle va sorgir de la descoberta d’obra inèdita del filòsof en un armari de la Fundació Francesc Pujols per part de Max Pérez i Alba Padrós, dos estudiants de Filosofia que preparaven la seva tesi sobre l’autor martorellenc. Fruit del seu entusiasme i amb l’objectiu de celebrar la troballa, la Regidoria de Cultura els va oferir comissariar el programa d’actes, i desvetllar les diferents facetes de la vida i producció de Pujols. “Des d’ara i fins al juny, tractarem el Pujols novel·lista i crític d’art, més endavant ens afegirem al Pujols filòsof, humorista i amant. D’aquesta manera pensem que donarem una visió àmplia del filòsof al públic de Martorell”, ha explicat Alba Padrós.

El cicle Redescobrim Pujols s’ha iniciat aquesta mateixa tarda amb una lectura musicada del poema Idil·li a càrrec d’Alícia Fernández, Iván Sánchez i Francesc de Castro (contrabaix), el poema amb el qual Pujols va inaugurar la seva vida pública en ser-li atorgada la flor natural als Jocs Florals de Barcelona de l’any 1903 per part del seu futur mestre, Joan Maragall.

Altres activitats d’aquest trimestre, ha avançat Max Pérez, seran la conferència ‘Il·lusió onírica o la limitació de la imaginació: La tardor barcelonina i El nuevo Pascual’, a càrrec d’Alessandra Massoni, el 24 d’abril, a les 18.00h, a El Círcol. El 29 de maig, a la mateixa hora i lloc, la xerrada ‘Ombres pujolsianes sobre un llenç blanc: un esbós de la psicologia de l’art des de l’obra de Francesc Pujols’ amb Iván Sánchez.

El 22 de maig, a les 18.00h, la Biblioteca Martorell programarà un club de lectura dedicat a La tardor barcelonina, i el 12 de junt sobre La visió artística i religiosa d’en Gaudí.

El 6 de juny s’organitzarà una Viquimarató sobre Francesc Pujols, a les 18.00h, a la Biblioteca per promulgar l’entrada de referències sobre el martorellenc a la Viquipèdia.