La dansa contemporània de Blai López i la pintura de Josep Xaus es fusionen a l’Espai Muxart

 
14/11/2019

Dansa al Museu és l’actuació de contemporània que ha ofert aquest dijous el martorellenc Blai López al voltant de l’exposició pictòrica Censura del desig, del també martorellenc Josep Anton Xaus. L’espectacle s’ha pogut veure al Muxart Espai d’Art i ha format part del cicle Fem Dansa que, del 6 al 10 de novembre, s’està celebrant a la nostra població. Hi han assistit les regidores Elisabeth Plaza i Belén Leiva.

Els cossos nuus de Xaus han inspirat Blai López per exhibir “una coreografia de moviments lligats, barrejats amb acrobàcia i terra, però bastant purs, ja que puresa és el que percebo en tots aquests quadres”. “He volgut traslladar a la dansa el significat d’obrir-se en canal, d’expressar-se sense prejudicis ni capes que ocultin res sobre un mateix”, ha explicat el ballarí.

La dansa contemporània “em permet expressar-me com soc i el que sento en cada moment, sense haver d’obrir la boca per parlar. M’agrada actuar davant el públic perquè el meu moviment pot remoure’l i ajudar-lo a interpretar el que experimento dins meu”.

Per al jove, ballar dins un museu “és molt interessant perquè ajunta dues versions de l’art, la pintura i la dansa. A més, l’Espai Muxart és un indret molt especial, arquitectònicament i com a museu d’art contemporani. Estic molt content que m’hagin fet aquesta proposta. No ho havia fet mai”.

Blai López té 16 anys i estudia Dansa Contemporània al Conservatori Professional de Dansa de Barcelona a l’Institut del Teatre. El martorellenc va començar a formar-se com a ballarí amb només sis anys en diferents disciplines, primer a Martorell i després a Olesa de Montserrat. L’any 2013, va aconseguir la Medalla d’Or en les proves de dansa clàssica que realitza la Royal Academy of Dance de Londres.

El Muxart Espai d’Art allotja l’exposició Censura del desig, des del l’11 de juliol i fins al proper diumenge. Suposa el retorn a la pintura de Josep Anton Xaus, 25 anys després. La seva obra gira de forma recurrent, en els últims anys, “entorn del desig i l’autoretrat, temes arriscats i essencials”, segons ha expressat. Pintura “radical i d’impacte” que, formalment, vol apropar-se als pintors clàssics mediterranis en el tractament de la llum, en els colors exhaustivament matisats i vibrants, en el dibuix virtuós i expressiu.

L’espectacle Dansa al Museu s’ha emmarcat dins la 4a edició del Fem Dansa, el cicle que vol acostar aquesta disciplina artística a tot tipus d’escenaris i públics, promogut per Regidoria de Cultura, l’Associació de Professionals de Dansa de Catalunya (APdC), la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

El Fem Dansa es va iniciar el 6 de novembre al Muxart Espai d’Art amb l’espectacle Cantem en família especial ballem la música amb Helena Cabo, adreçat a infants d’1 a 4 anys. Els usuaris dels esplais d’avis han fet aquesta tarda una exhibició de balls a la plaça de Les Cultures.

El Martorell Gimnàstic Club organitzarà una masterclass de coreografia orientada a aquesta disciplina esportiva, aquest divendres a la plaça de Les Cultures (17.00h). A la Biblioteca Martorell, es presentarà el llibre De los pies a la cabeza de Montse Ganges i Susana Subirana (18.00h).

Festa Major de la companyia Psicoproject en Moviment s’estrenarà demà (21.00h) a El Progrés. A partir de la proposta Homo Tecnologicus s’ha creat un espectacle performàtic on, a través del llenguatge de la dansa i el moviment, es proposa una obra efímera amb la participació dels diferents agents de la cultura popular martorellenca i voluntaris que, de manera conjunta, són els intèrprets de l’obra. Hi participaran Gegants de Martorell, Capgrossos de Martorell, Drac Fafum, Bastoners de Martorell, Esbart Dansaire, Banda Simfònica i Idinàmics.

Les escoles de dansa de Martorell New Dance, Espai Dansa i Esplai d’Avis de Buenos Aires oferiran diverses coreografies dissabte (12.00h i 17.00h) a la rambla de Les Bòbiles. A l’Ateneu de Can Carreras, la martorellenca Carme Vea farà un taller de dansa de cinema musical (18.00h). I a la Nau 2 de Ca n’Oliveres, hi haurà exhibició de danses urbanes (20.00h).

Diumenge hi haurà una masterclass de zumba (11.00h) a la Nau 2 de Ca n’Oliveres. El Foment acollirà Molsa de la companyia Thomas None Dance, un espectacle de dansa, titelles i imatges inspirat en el llibre del mateix nom de David Cirici. A l’Ateneu, salsa i SBK amb Pedro Gea i Zou Mulet (19.00h).