‘De los pies a la cabeza’, un àlbum il·lustrat per descobrir, a través de rimes, paraules molt flamenques

 
14/11/2019

De los pies a la cabeza és un conte, adreçat a nens i nenes de sis a 12 anys, amb textos de Montse Ganges i il·lustracions de Susana Subirana. Un conjunt de petits poemes, fàcils de recordar, que defineixen alguns elements del flamenc. El llibre s’ha presentat aquest divendres a la Biblioteca Martorell, dins el cicle Fem Dansa, i ha comptat amb l’actuació de la bailaora Míriam Baena.

Abanico, bata de cola, cante jondo, cajón, castañuelas, compás, duende, fiesta, flores, guitarra, jaleos, palmas, palos, tablao i zapatear són les 15 paraules flamenques que es defineixen en aquest àlbum. “Ens sembla que són 15 paraules bàsiques per entrar i situar-se en el món del flamenc. Paraules de vestuari, de lloc o de més específiques”, ha dit Ganges. “És un llibre multiusos perquè, a banda de ser entretingut i d’entrar per la vista, té una funció didàctica”, ha apuntat Subirana.

El llibre compta amb il·lustracions divertides, sonores i acolorides. “La tècnica final és digital, però primer faig esbossos en llapis basats en el textos. Intento que el que no es veu en la poesia es vegi en la il·lustració o al revés”, ha dit Subirana.

De los pies a la cabeza és el títol i l’últim vers del llibre. Segons Ganges, significa “començar a aprendre una cosa físicament per acabar entenent-la”. Per Subirana, “sentir-se flamenc de baix a dalt o de dalt a baix, perquè ser flamenc és un sentiment, una manera d’estar i de viure, una part creativa que podem aplicar en mil coses del dia a dia. El flamenc dona molt de sí i no acabes mai de saber-ne prou”.

Aquest és el tercer llibre que Ganges i Subirana publiquen juntes, després de ¿Cómo se llaman las niñas flamencas? i ¿De qué están hechas las niñas flamencas?, amb els quals van aconseguir bones vendes.