Esther Cuixart: “Les lleis, no per ser lleis, són justes i la societat les ha de poder canviar”

 
28/11/2019

Esther Cuixart, germana del president d’Òmnium Cultural empresonat per la sentència del Procés Jordi Cuixart, va passar ahir dijous per la Biblioteca Martorell, on va presentar Ho tornarem a fer. Un llibre que ha escrit el seu germà durant la seva estada a la presó. La van acompanyar en la presentació la membre de junta de l’entitat Montse Ortiz, i el periodista Albert Solé com a conductor de l’acte.

Ho tornarem a fer (Ara Llibres, 2019) l’ha escrit Cuixart des de la presó, on hi roman des del 16 d’octubre de 2017 de manera preventiva, i amb una sentència condemnatòria de 9 anys des del passat 14 d’octubre. “És una eina per a la desobediència i que ens dona eines i ens explica com podem ser activistes actius i pacífics, sobretot, per canviar les lleis, ja que no per ser lleis, són justes. Com a societat, hem de tenir el poder de canviar-les”, explica l’Esther Cuixart.

La germana de l’activista empresonat recomana el llibre “a tothom, però sobretot a tota aquella gent que no està convençuda del que estem fent i que pensa que no aconseguirem res”. Al seu quasi centenar de pàgines, proposa “exemples de coses que han passat arreu del món i que han fet que les lleis hagin canviat” i també defensa que, per aconseguir tots els drets dels que gaudim en l’actualitat, “abans algú va haver de lluitar. I ara ens toca a nosaltres lluitar per a que les generacions futures puguin tenir un futur millor”

Jordi Cuixart va escriure les reflexions abans de conèixer la sentència, un moment que no ha estat d’inflexió per a l’autor: “El meu germà ja estava convençudíssim i la sentència no ha fet més que reafirmar que és un pres polític. Tenia clar el que estava lluitant i per què ho estava lluitant”. Confessa que “de fet, estava preparat fins i tot per una sentència de 10 o 12 anys. I si n’haguessin sigut 15, seguiria pensant el mateix”..

Cuixart: “Que Amnistia Internacional demani la llibertat dels Jordis és molt fort”

A l’igual que Jordi Sànchez (president de l’ANC), Cuixart va ser detingut i empresonat per ordre de la jutgessa Carmen Lamela. Dos anys després, el Tribunal Suprem els va condemnar a 9 anys de presó i d’inhabilitació per sedició, considerant que el 20 de setembre els dos Jordis havien dirigit un alçament públic i tumultuari.

D’entre les moltes veus crítiques a la sentència, la darrera ha estat la d’Amnistia Internacional, que aquesta setmana ha demanat la seva posada en llibertat de forma immediata i l’anul·lació de les dues condemnes, en considerar que la sentència viola els drets dels Jordis a la llibertat d’expressió i de reunió pacífica. Per Esther Cuixart, “Amnistia ha necessitat dies per pronunciar-se i ha fet un treball acurat. Que diguin que cal posar els Jordis en llibertat és molt fort. És veritat que no és vinculant ni obliga l’Estat a complir-ho, però en tot cas, és un bon camí. Queda per a la carpeta d’Estrasburg”.

A la presentació van acompanyar Cuixart, Ortiz i Soler, prop d’una cinquantena d’assistents a la sala d’actes de la Biblioteca.