El Progrés acull la constitució del nou Consell d’Infants, que s’acomiada dels alumnes de 6è i dona la benvinguda als de 4t

 
28/11/2019

El Progrés ha acollit aquest matí l’acte de constitució del Consell d’Infants 2019-2020, que ha servit per donar la benvinguda a una quinzena d’alumnes de 4t de primària i acomiadar-se dels de 6è, que finalitzen enguany el seu mandat. Els consellers i conselleres han exposat al públic −format sobretot per familiars i mestres− les diverses tasques que van dur a terme el curs passat, entre les quals destaca la presentació de propostes per als Pressupostos Participatius.

Durant l’acte també s’han recordat els drets dels nens i nenes, ja que tot just fa uns dies va ser el 30è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants, adoptada per les Nacions Unides el 20 de novembre del 1989. En total, hi han participat 45 alumnes de 4t, 5è i 6è de les escoles locals. Han compartit taula amb ells l’alcalde Xavier Fonollosa; la regidora d’Ensenyament, Sole Rosende; la regidora de Participació, Igualtat, Infància, Adolescència i Cooperació, Belén Leiva, i el membre de la Junta d’UNICEF Comitè Catalunya, Luis Ruiz.

Un dels moments més importants que s’han viscut a El Progrés ha estat la presa de possessió dels nous membres del Consell, que han explicat individualment els motius que els han portat a sumar-se a aquest òrgan. A més, també han rebut un cartipàs i un estoig de mans dels consellers més veterans. Tot seguit, els alumnes de 5è han presentat dos vídeos relacionats amb els Pressupostos Participatius: el dels anuncis de les propostes (amb preses falses incloses) i el de les votacions del passat mes de març. Després, han explicat la proposta guanyadora −la creació d’una programació de cinema infantil a Martorell− i han fet una valoració de tota la feina feta.

Els estudiants de 6è han protagonitzat la darrera part de l’acte, quan han rebut un obsequi en senyal d’agraïment. Finalment, cadascun d’ells ha fet una reflexió sobre la seva experiència al Consell, del qual no s’acomiaden del tot: l’any que ve podran aprofitar els coneixements que han adquirit per fer d’assessors de la resta d’infants.

L’alcalde Xavier Fonollosa ha destacat que tots els nens i nenes han parlat de conceptes com “responsabilitat, millora i transformació” i, alhora, han admès que han fet “moltes amistats”, un fet que considera molt important.

Els infants diuen la seva

Per a la regidora d’Ensenyament, Sole Rosende, el Consell d’Infants “és una oportunitat que tenen els nens de dir la seva, de fer propostes i de donar idees que des de l’Ajuntament estem encantats de sentir”. Tot plegat, diu, “no seria possible sense la col·laboració de les famílies i la comunitat educativa”.

En la mateixa línia, la regidora d’Infància, Belén Leiva, considera que amb l’acte d’avui “els infants se senten molt protagonistes” i afirma que l’objectiu del consistori és “donar-los veu i que siguin ciutadans” de ple dret.

Pel que fa a les experiències dels nens i nenes, tots coincideixen a valorar positivament el seu pas o la seva incorporació al Consell. Així, l’Aleix Ibáñez, un alumne de 6è de l’escola José Echegaray, està content de la tasca que ha dut a terme com a conseller i assegura que el curs que ve farà d’assessor. La Isona Gordillo, que fa 5è a La Mercè, destaca l’elaboració dels anuncis de les propostes com un dels millors moments del curs passat. Per últim, la Naia López, que va a 4t i estudia al Juan Ramón Jiménez, s’ha mostrat molt il·lusionada per començar el seu mandat.

Enlairament de globus per commemorar els drets dels infants

Un cop constituït el nou Consell d’Infants, tots els membres han sortit a la pista-jardí d’El Progrés per fer un acte simbòlic, en què s’han llegit els 10 drets principals dels infants. Per a cadascun dels drets, els nens i nenes han enlairat globus de colors diferents. Finalment, s’ha fet la foto de família i tots els assistents han pogut gaudir d’un pica-pica.