L’exposició ‘Etiquetes’ denuncia l’abús contra les dones pel seu aspecte o forma de vestir

 
03/12/2019

Dins el programa d’actes del Dia Internacional contra la Violència Masclista, que coordina la Regidoria de Participació, Igualtat, Infància, Adolescència i Cooperació, aquest dimecres s’ha inaugurat a El Círcol l’exposició Etiquetes. Una intervenció artística de la martorellenca Pili Pico per denunciar l’abús contra la dona, ja sigui per com vesteix o pel seu aspecte físic.

Pili Pico ha presentat una sèrie de fotografies de dones “per expressar una realitat diària com són les agressions verbals que ens hem acostumat a sentir i hem acabat normalitzant”. La voluntat de l’artista és que “la gent s’adoni que les dones ens enfrontem a això cada dia, al carrer, a casa, a la feina i als mitjans de comunicació”. Les imatges estan treballades, editades, escrites o pintades a fi d’augmentar l’impacte visual i “posar les dones davant del mirall de la societat”.

Quan li van oferir la possibilitat d’exposar en aquest espai, Pico va pensar que “era el moment de fer una mostra que no endolcís la realitat”, que reflectís la veritat del carrer, “una normalitat que no és normal”. L’artista convida tothom a visitar la seva exposició, però especialment al públic jove, ja que “són els qui han de canviar les coses de debò”.

Pili Pico ha agraït la participació de totes les dones que voluntàriament han col·laborat en aquesta intervenció artística, que es podrà visitar al llarg d’aquesta setmana a El Círcol i, posteriorment, itinerarà per altres equipaments de la nostra població.

Prèviament a la inauguració d’Etiquetes, s’ha fet la tertúlia ‘Donem-li veu, donem-nos veu’ amb dones de Martorell que han explicat la seva experiència en la lluita contra les violències vers les dones. “Hem escoltat vivències de dones d’èpoques diferents en col·lectius majoritàriament integrats per homes. Hem compartit històries d’autosuperació i com certes experiències les han motivat a ajudar altres dones en la mateixa situació. Després hem debatut quina és la situació actual i quin és el nostre paper”, ha dit la regidora de Participació, Igualtat, Infància, Adolescència i Cooperació, Belén Leiva.

Els actes del Dia Internacional contra la Violència Masclista a Martorell continuaran aquest divendres, 29 de novembre, a les 10.00h, amb una jornada formativa a El Círcol a càrrec de professionals del Servei d’Intervenció Especialitzada de Sant Feliu de Llobregat amb el títol ‘La violència masclista en les diferents etapes de la vida de les dones’.

Per últim, dimecres, 4 de desembre, a les 9.30h, a la Casa de Cultura de la Vila, hi haurà un taller de sensibilització sobre igualtat de gènere i prevenció de la violència. Anirà a càrrec de la responsable del Servei d’Informació i Atenció a la Dona de l’Ajuntament de Martorell, Carme Cordón, adreçat a les persones participants al programa CAL Coneix Martorell.