L’ONG Mans Mercedàries busca més suports al seu Programa de Beques Universitàries

 
18/02/2020

L’ONG Mans Mercedàries engega una campanya de sensibilització que acapti diners per pagar els estudis universitaris a joves de països del tercer món. És el Programa de Beques Universitàries, que desenvolupa des de 2018 i que ara atén a 21 estudiants. Injecta suport econòmic perquè els joves, molts dels quals han estat alumnes d’escoles on l’ONG ha desplegat camps de treball, puguin fer els estudis universitaris o de segon grau.

El Programa neix en detectar, als camps de treball de l’ONG al tercer món, “l’enorme dificultat dels joves alumnes per accedir a l’ensenyament. N’hi havia que arribaven a les portes de la universitat fent un esforç titànic i que ja no hi podien accedir perquè econòmicament no els era viable”, comenta Ton Toset, responsable de Mans Mercedàries.

L’ONG va engegar un programa de beques que inicialment va donar cobertura a 5 alumnes. Actualment, explica el Ton, “ajudem a 21 alumnes que fan un grau superior o que estudien a la universitat. 16 d’ells són de Moçambic, 2 de Filipines, 1 d’Angola, 1 d’Haití i 1 de Malawi. Són 9 dones i 12 homes, i 3 d’ells acabaran els estudis el curs vinent”.

Els estudis van des del grau superior d’infermeria (4 alumnes); medicina (3); comptabilitat i auditoria (3); informàtica (2); administració pública (2); i un de magisteri; hostaleria; gestió de recursos humans; economia i gestió d’empreses; psicologia; geografia i ciències agràries.

Preus de matrícula universitària comparables al Primer Món

Toset contextualitza el cost que representen els estudis superiors en aquests països amb un exemple d’Haití: “L’any passat vam ajudar dos alumnes haitians i la matrícula del curs els ascendia a 2.400 dòlars cadascun. Són preus com els d’aquí, però en països pobres. És una vergonya, una manera de mantenir l’elitisme i que es perpetui l’accés a la universitat només per als fills de famílies molt riques”.

Altres exemples no són gran extrems, però tampoc conviden a l’optimisme. Toset es refereix “a Moçambic. Allà podem pagar una universitat pública per 400 o 500 euros el curs, però el difícil és entrar-hi, ja que hi ha molts favoritismes. Això ens obliga a accedir a places a la privada, que són més cares”.

Com col·laborar

L’ONG fa una crida a noves aportacions, ajustades a la mesura del que pugui aportar cadascú. Per formar part del programa o bé per informar-se’n, es pot contactar amb Mans Mercedàries al número de telèfon 645 20 75 41, o bé a través del seu web i omplint el formulari corresponent.

Fins ara, el programa s’ha nodrit de les aportacions que hi fan els padrins d’aquesta organització no governamental amb seu a Martorell.