La 16a edició del Voluntariat per la llengua compta amb 33 parelles a Martorell

 
25/03/2020

La 16a edició del Voluntariat per la llengua (VxL), impulsada pel Servei Local de Català (SLC) de Martorell i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), s’ha presentat aquest dijous al Complex Educatiu. Hi participaran 33 parelles. L’acte l’ha presidit el regidor Lluís Amat, com a alcalde accidental, i la regidora d’Ensenyament, Sole Rosende, així com el director del CNL de Ca n’Ametller, Marc Piera, i el responsable del SLC, Andreu González.

El VxL és un programa pensat per enfortir la vitalitat del català oral. Uneix voluntaris i aprenents que vulguin compartir 10 hores de conversa en català, una a la setmana, i facilita a les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo que el puguin practicar en un context real.

El regidor Lluís Amat ha ressenyat que, en aquests 16 anys de VxL, “hi ha hagut un total de 433 parelles, per tant 866 persones a les quals se’ls hi ha ensenyat la llengua i la cultura del país que representem”. “Hem animat al CPNL a seguir endavant amb aquest projecte, que des de l’Ajuntament recolzem, i hem felicitat els voluntaris que volen ensenyar la nostra llengua i als aprenent que entenen que és molt important conèixer l’idioma del país on viuen”.

El responsable del SLC, Andreu González, ha dit que “enguany s’hi han apuntat 33 parelles, amb 16 voluntaris nous i 19 aprenents novells d’Europa, Àfrica, Amèrica i Àsia”. La xifra pot augmentar, ja que algunes persones s’hi han apuntat a última hora i estan pendents de ser emparellades. “Ens hem de felicitar perquè aquest any hi ha un parell d’entitats que s’han sumat a la campanya, la Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil, i la Coral Ars Nova”.

González també ha subratllat que a Martorell hi ha més de 150 establiments col·laboradors amb la campanya del VxL que “ajuden a portar el català fora de l’aula”. Aquestes botigues utilitzen el català de forma habitual i faciliten als aprenents un context d’ús real de la llengua. Els establiments col·laboradors del VxL a Martorell es poden consultar geolocalitzats en aquest enllaç.

L’aprenent Abd el-Krim és del Marroc, viu a Martorell fa molts anys i és la segona vegada que s’apunta al VxL: “M’agrada molt Catalunya i el català, i amb la meva parella lingüística practico la llengua i aprenc noves paraules”.

Núria de Diego és voluntària des de fa quatre anys “perquè és una de les coses que puc fer pel català i me’n sento molt orgullosa. Les meves parelles sempre han estat molt agradables i les trobades que hem fet també. Per ells és una manera d’integrar-se millor i de conèixer la nostra cultura”.

L’equatoriana Santaisabel Hernández fa vuit anys que viu a Martorell i ja ha fet el VxL tres anys. “Penso que és la millor oportunitat per trobar feina, comunicar-nos i un principi bàsic per a l’adaptació. Coneixes molta gent i enriqueixes els teus coneixements sobre la cultura d’aquesta terra bonica, interessant i amb una història emocionant”, ha apuntat.

Els assistents a l’acte de presentació del VxL han pres part d’una activitat que ha consistit en gravar uns àudios de whatsapp explicant per què el català és futur. Uns cartells informatius penjats a la sala els han servit d’inspiració i, posteriorment, han compartit els enregistraments i reflexions de manera conjunta.

Els nous voluntaris i aprenents han rebut una carpeta amb material de suport, suggeriments d’alguns temes de conversa i idees d’activitats complementàries a les quals es poden sumar. Els participants també han rebut un carnet per gaudir de descomptes en equipaments culturals i establiments col·laboradors del VxL, més de 3.000 a tot Catalunya.

La cloenda de la 16a edició del VxL serà el 4 de juny a La Torre de les Hores, seu de la Fundació Francesc Pujols.