L’Arxiu Municipal convida a reconstruir la història local des de casa amb el projecte ‘Xarxes’

 
26/03/2020

L’Arxiu Municipal de Martorell (AMM) convida la ciutadania a participar, des de casa, en la transcripció dels padrons municipals per recuperar el patrimoni i construir una xarxa social històrica. És el projecte ‘Xarxes’, desenvolupat per la Universitat Autònoma de Barcelona i amb participació de diverses institucions, al que s’hi va adherir l’any passat l’Ajuntament de Martorell. Els voluntaris revisen la informació digitalitzada i la transcriuen a programes informàtics per a reconstruir la història local i comarcal.

L’Arxiu convida a tothom qui pugui estar interessat en la història local a aprofitar el confinament per ser partícip del ‘Xarxes’, enviant un correu a arxiu@martorell.cat amb el nom, l’edat i un correu electrònic de contacte, si no coincideix amb el que s’escriu. L’arxivera Andrea Rovira considera que “és un bon moment per participar-hi”.

Als participants se’ls assignarà un conjunt de documents per transcriure còmodament des de casa a través d’aquesta plataforma que posen a disposició els creadors del projecte: la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració del Centre de Visió per Computador, el Centre d’Estudis Demogràfics i l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

L’Arxiu respondrà al més aviat possible els sol·licitants via correu electrònic, facilitant-los un nom d’usuari i contrasenya per identificar-se a la plataforma de transcripció. Se’ls assignarà un fragment del llibre de padrons que s’estigui treballant en aquell moment –per començar, 5 imatges per persona, però un cop enllestides se n’assignaran de noves si així es desitja-. Només caldrà transcriure literalment el contingut facilitat, sense haver de desenvolupar abreviatures ni traduccions.

A més, s’han desenvolupat 3 jocs per a mòbils per fer transcripcions i que es pot trobar per a telèfons amb sistema operatiu Android a “Google Play” o a aquesta direcció. També es pot escanejar el QR que us adjunto. El joc es pot compartir amb familiars, amics o coneguts. En cas de dubtes, es pot contactar amb l’Arxiu al correu arxiu@martorell.cat o bé trucant al 93 774 04 21.

Un projecte per conèixer millor els nostres avantpassats

L’Arxiu va adherir-se al projecte ‘Xarxes’ el passat estiu i el va presentar a la ciutadania el 15 d’octubre al Molí Empresa. S’hi va implicar més d’una vintena de voluntaris, que van rebre la formació necessària per a transcriure els padrons d’habitants de Martorell entre el 1842 i el 1955, prèviament digitalitzats.

Aquesta acció revela aspectes i característiques pròpies dels nostres antics habitants: noms i cognoms de la gent, les edats dels integrants dels nuclis familiars, si aquests estaven formats per molts o pocs fills, on vivien, el seu nivell d’alfabetització, les professions o les procedències de naixement -que permeten seguir els moviments migratoris- o les defuncions entre un padró i el següent.

Es tracta d’una de les propostes que, des de l’administració local es posen en funcionament per distreure’s durant el confinament. Moltes es començaran a veure molt aviat al canal de Youtube, buidatge dels padrons, posar-se en contacte amb l’arxiu i altres activitats que es proposaran des de la Biblioteca i des dels Museus.