Martorell s’adhereix al Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls econòmic i social

 
29/09/2020

L’Ajuntament de Martorell s’ha adherit al Pacte del Baix Llobregat per un nou impuls econòmic i social promogut des del Consell Comarcal. Un document estructurat en vuit eixos i 41 mesures que serveixi de guia a les administracions locals baixllobregatines per abordar la reactivació econòmica i social del territori. L’adhesió es va concretar en el Ple Municipal de dilluns, a proposta de Junts per Martorell i amb el vot favorable de les altres quatre forces.

El Pacte és un full de ruta que s’ha consensuat entre els agents socials i econòmics del territori, CCOO, UGT, PIMEC i AEBALL, i tots els grups polítics comarcals amb representació al Ple del Consell Comarcal, amb el vot unànime de PSC, ECG, JxCAT, ERC, C’S i PP. A més, el passat mes de juny va ser aprovat per unanimitat pel consell d’Alcaldes i Alcaldesses de la comarca.

“És un document molt important, molt treballat, molt extens i molt consensuat amb els 30 municipis que formem la comarca, i que ha de ser la guia a seguir per part de tots els ajuntaments els propers 10 anys per saber què hem de fer”, en destaca l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa.

El document s’estructura en vuit eixos o línies estratègiques, que recullen 41 mesures per fer front a l’escenari de crisi múltiple a la qual s’enfronta la comarca. Aquests punts són: El Baix Llobregat, territori segur; Enfortiment i preservació de les empreses del Baix Llobregat; Transició i sortida de la crisi de forma inclusiva i l’atenció a les persones; Foment de l’ocupació; Reforç dels principals sectors productius; Professionalització i formació; Cultura i turisme; Governança i finalment, Mesures i iniciatives del sector públic.

El regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat de l’Ajuntament de Martorell, Lluís Sagarra, va enumerar i desgranar tots i cadascun dels eixos durant el transcurs del Ple.

El text argumenta que el nostre territori pateix “quatre crisis simultànies amb origen o posades de rellevància com a conseqüència de la pandèmia: sanitària; social; econòmica i climàtica”. Es refereix a les seves conseqüències negatives, “que poden allargar-se en els propers mesos, i que ha agreujat les problemàtiques d’un mercat de treball precari i d’un model productiu poc competitiu i dependent que ja caracteritzaven el Baix Llobregat amb anterioritat”. Tot això, sumat “a la manca d’inversions públiques i infraestructures a la comarca”, apunta el document.

Aposta per a la reactivació econòmica i social i el canvi estructural, “basats en el coneixement, la innovació i la sostenibilitat d’acord amb l’European Green Deal impulsat per la Comissió Europea, els 17 objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i l’Agenda 2030”, i s’alinea amb els plans de reconstrucció impulsats de l’àmbit institucional comarcal, metropolità, autonòmic, estatal i europeu. Sagarra afegia: “I sobretot en l’àmbit local, com és en el cas de Martorell, amb el Pla de Reactivació Econòmica i de Protecció Social Martorell Actua, aprovat el passat mes de juliol.

Aquest nou document pretén reformular l’estratègia territorial per enfortir la comarca i posicionar les seves institucions, amb la creació d’un comitè comarcal de reforç de mesures i d’impuls sòcioeconòmic. Un òrgan concertat, de treball, impulsor d’acords i mesures de resposta a l’emergència actual i de preparació per a la dinamització social i econòmica.