Comença la campanya de vacunació de la grip a la sala polivalent de la Biblioteca

 
26/10/2020

La campanya de vacunació contra la grip ha començat aquest dijous, dues setmanes abans que el 2019 a causa dels efectes que pot tenir la crisi de la COVID-19 sobre el sistema català de salut. Una de les novetats d’enguany és que les vacunacions es fan, majoritàriament, fora dels centres d’atenció primària. En el cas de Martorell, a la sala polivalent de la Biblioteca, amb cita prèvia.

Com que enguany la campanya de la grip haurà de conviure amb l’evolució del coronavirus, s’emfatitza la necessitat d’augmentar les cobertures de vacunació, especialment en el personal sanitari i sociosanitari, gent gran (preferentment a partir dels 65 anys) i persones de qualsevol edat amb condicions de risc. L’objectiu és protegir les persones més vulnerables a la grip, disminuint al màxim la seva incidència en aquests grups (que en gran part coincideixen amb els de la COVID-19) i contribuir a reduir l’impacte sobre la pressió assistencial.

La regidora de Salut, Soledad Rosende, diu que “l’Ajuntament ha enviat una carta a les persones majors de 60 anys amb tota la informació necessària per vacunar-se”. La intenció és assolir o superar cobertures de vacunació del 75% en gent gran i en el personal sanitari i sociosanitari, així com superar el 60% en dones embarassades i en persones amb condicions de risc.

Des de l’atenció primària, diu Rosende, “se’ns va demanar la cessió d’un espai per poder fer la vacunació a la població. Per això, hem posat a disposició una sala de la Biblioteca, amb entrada i sortida independent de l’equipament, per poder vacunar els col·lectius de risc, tant al matí com a la tarda”.

La infermera del CAP de Buenos Aires de Martorell, Rafi Bueno, detalla que “la vacuna contra la grip s’adreça especialment a persones que pateixen problemes de salut crònics, com pulmonars, cardiovasculars o diabetis; les internades en residències de gent gran o centres sociosanitaris; les dones embarassades; les persones amb obesitat mòrbida i les que tenen 60 o més anys d’edat”.

La campanya també s’adreça “als cuidadors, a les persones internades en residències de gent gran o centres sociosanitaris; a professionals com policies, bombers, personal de protecció civil o bé que treballen en emergències sanitàries o en institucions penitenciàries. Aquest any també es recomana la vacuna al personal docent”.

“L’any passat, a Martorell vam demanar unes 3.500 dosis. Es va vacunar un 43% de la població major de 60 anys, i un 16% de la població entre els 15 i els 59 anys”, indica la també infermera del CAP de Buenos Aires, Sílvia Ruiz. Enguany, “volem que es vacuni el màxim de població de risc possible per prevenir les complicacions que deriven de la grip i que són molt similars a les de la COVID-19, com ara les pneumònies. El sistema de salut ja està prou tensionat”.

“Qui hagi passat la COVID-19 que no es preocupi, ja que no hi ha cap tipus de contraindicació per posar-se la vacuna de la grip. Si en aquell moment estan patint el coronavirus amb simptomatologia, es recomana que hagin acabat el període d’aïllament o que els seus contactes estrets hagin finalitzat la quarantena per poder administrar la dosi”, aclareix Rafi Bueno.

El període òptim de vacunació és des d’avui fins el 15 de desembre, uns 15 dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic, que aquest any se situa als 95,69 casos per 100.000 habitants. Tot i això, les dosis estaran disponibles durant tota la temporada de grip. Per vacunar-se es pot trucar al CAP de Buenos Aires al 93 775 51 03, al telèfon de programació 93 326 89 01, o bé al web martorell.cat/vacunacio-grip-2020.