Les Tres Flors d’Honor del Viles Florides 2020 es queden a Martorell

 
27/10/2020

El moviment impulsat per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) va lliurar divendres passat les Flors d’Honor Viles Florides 2020. Les restriccions imposades per la COVID-19 va marcar l’anunci dels guardons, que es va fer de forma virtual. Martorell ha revalidat les Tres Flors d’Honor per sisè any consecutiu, en reconeixement al treball per la millora dels seus espais verds urbans i enjardinats. Aquesta edició es va tancar amb 142 municipis a tot Catalunya i, com a novetat, també d’Andorra que formen part del moviment.

El jurat de Viles Florides té en compte a l’hora de valorar cada municipi aspectes com el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada. La diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica.

A més, té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà. En el cas de Martorell, es valora també que les flors i plantes que decoren els carrers i places del poble es produeixen al Viver de Can Serra, que utilitza la jardineria per treballar amb persones amb discapacitat.

Elisabeth Plaza, regidora de Serveis Urbans i Via Publica de l’Ajuntament de Martorell, expressa que “estem molt contents i agraïts d’aquest reconeixement a nivell de tot Catalunya. Per sisè any consecutiu som Vila Florida amb la distinció de les Tres Flors d’Honor. Això ens diu que seguim en la bona línia, que cada cop tenim més espais públics endreçats i cuidats. Així seguirem per poder tenir un poble que llueixi amb molt de color”.

El projecte Viles Florides és obert a tothom i, a més dels municipis, també hi poden participar col·lectius, empreses o particulars amb sensibilitat cap a la natura i la cura dels espais verds. Per això, a banda dels reconeixements institucionals als municipis, es premien també aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, són exemple a seguir.