Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha confirmat la situació d'epidèmia de grip
Les nostres noticies

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha confirmat la situació d'epidèmia de grip

16/01/2014

El Departament de Salut ha decretat epidèmia de grip estacional a Catalunya, una situació habitual de cada hivern, que aquest any s'ha avançat una setmana. El virus d'aquest any dura més i el pic més alt encara ha d'arribar, segons calculen les autoritats sanitàries. Però els casos atesos a CAPs i hospitals ja s'han començat a disparar. Es per això que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha engegat una campanya informativa a la ciutadania per millorar l’atenció i el seguiment dels processos gripals i optimitzar l’atenció dels professionals sanitaris al voltant dels casos que presenten complicacions. Les autoritats sanitàries recomanen que els afectats per la grip s’adrecin als Centres d’Atenció Primària enlloc d’anar als hospitals, que optin per l’atenció telefònica a través del CatSalut Respon (061) i que segueixin diversos consells casolans per fer front de la millor manera possible als efectes de la malaltia. Salut recalca que la majoria dels processos gripals poden superar-se seguint consells a casa o escoltant les recomanacions i resolent dubtes al telèfon del CatSalut Respon (061). Però com explica l’adjunta a direcció de l’Àrea Bàsica de Salut de Martorell Mercè Miranda poden sorgir situacions de complicació de la malaltia quan a partir del quart o cinquè dia no es nota millora, es segueix notant ofec, es pateix alguna malaltia crònica o s’és una persona gran.

La comunitat mèdica aclareix que no hi ha cap medicament que curi la grip, tot i que si hi ha alguns analgèsics i antitèrmics (paracetamol) que ajuden a alleugerir algunes de les molèsties que causa. Davant un procés gripal, Mercè Miranda recomana descansar i fer repòs, i contactar amb el CAP corresponent per tramitar la baixa laboral pertinent si s’escau. També cal beure aigua, sucs, brous i infusions, no prendre aliments sòlids si no es té gana, ja que no passa res en aquest sentit, i no fumar, perquè agreuja la irritació a la gola. Per combatre la irritació de la gola, es recomana prendre caramels sense sucre i evitar tossir si no és per expulsar mucositats –per evitar l’augment de la irritació-. També, en tractar-se d’una malaltia molt infecciosa, convé tapar-se la boca en tossir i esternudar amb mocadors de paper, llençant-los a la paperera i rentant-nos just després les mans amb aigua i sabó. Només si després d’aquests consells continuen les complicacions per respirar, es pateixen vòmits freqüents i alguna altra complicació després del quart o cinquè dia del procés, cal consultar als professionals sanitaris del CAP. Mercè Miranda.


Hem de tenir en compte que les persones adultes poden transmetre la grip des del dia abans de l'aparició dels símptomes, i fins a cinc dies després. En el cas dels nens, aquest període és de deu dies. Una de les maneres de prevenir la grip és amb l’administració de la vacuna. La campanya de vacunació contra el virus de la grip del passat novembre i desembre es va cloure als centres de l’Àrea Bàsica de Salut martorellencs amb un 58,5% de la població major de 60 anys vacunada. Mercè Miranda explica que costa una mica arribar al 60% que els experts sanitaris xifren com a bona cobertura, però ens hi hem quedat molt a prop, i per sobre de la mitjana catalana, que ha estat del 52,5%.

Miranda recalca que cal millorar el percentatge de vacunació entre la població menor de 60 anys amb malalties cròniques (20% de vacunació), mentre que de la població infantil amb afectacions asmàtiques o de diabetis, es va vacunar un 38%. Salut Pública recorda que les vacunes es poden administrar encara ara, i que estan especialment recomanades a les persones amb malalties de base, com diabetis, obesitat mòrbida, afeccions cardiovasculars o malalties respiratòries.
 

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 52.70.240.171  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell