Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> Joan Vergés: “Dalí no només era pintor: pensava, escrivia i es va inspirar en Pujols”
Les nostres noticies

Joan Vergés: “Dalí no només era pintor: pensava, escrivia i es va inspirar en Pujols”

05/05/2017

La Fundació Francesc Pujols va acollir aquest dijous la presentació del llibre Dalí: escriptura i pensament, un recull de ponències fetes per experts en la trajectòria de l’artista figuerenc l’any 2012 i coordinades pel Doctor Joan Vergés. L’obra posa de relleu l’interès de Salvador Dalí per la filosofia i la ciència i com aquestes disciplines van influir en la seva obra pictòrica. L’acte va ser presidit pel primer tinent d’alcalde Adolf Bargués i per Joan Cuscó, un dels ponents de l’obra i alhora expert en l’obra de Francesc Pujols.

La cara menys coneguda del pintor surrealista Salvador Dalí, la de pensador i amant de la filosofia i de la ciència, queda reflectida en aquesta obra editada enguany per la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona. El seu director, Joan Vergés Gifra, n’ha estat el coordinador, i explicava que “és el resultat d’un simposi fet a Figueres l’any 2012, en el que 13 experts d’arreu del món aporten la seva visió i parlen de Dalí des de la seva vessant de filòsof i pensador”.

Vergés va explicar que “hi ha pintors que només pinten i prou, però Dalí no era d’aquests: al darrere de les seves obres hi ha un barrinar que s’intueix en les seves pintures. Va ser un personatge que escrivia, tot i que aquesta faceta no se li reconegués prou. Es va interessar per la cultura alta, pel pensament i la ciència, i va ser seguidor de diverses corrents”. I ho va il·lustrar amb un exemple: “el seu pare deia que escrivia millor que no pas pintava, i ell mateix havia reconegut que potser era veritat”.

Dalí, un admirador de l’obra de Pujols
La presentació del llibre a la Torre de les Hores no és casual, per Vergés: “Dalí i Pujols són personatges amb afinitats. Dalí llegia Pujols i el va considerar sempre un gran filòsof, i d’alguna manera Francesc Pujols va apadrinar-lo i el va ajudar a que tingués més reputació”. Mostra d’això és “el fet que el pintor dissenyés el seu teatre-museu com un homenatge a Pujols. Per això, a l’entrada, hi ha plantada una olivera acompanyada d’una inscripció amb la seva coneguda frase el pensament català rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors‘.

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 3.133.79.70  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell