Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> Baucells: “L’Hospital i la capella de Sant Joan són dues meravelles en la història de Martorell”
Les nostres noticies

Baucells: “L’Hospital i la capella de Sant Joan són dues meravelles en la història de Martorell”

13/11/2017

Les festes del Tiscar, promogudes per l’Associació de Veïns del Pont del Diable, van iniciar-se aquest divendres amb una conferència a càrrec de Mossèn Josep Baucells a la capella de Sant Joan. Amb el títol L’Hospital de la Vila i la Capella de Sant Joan de Martorell, dues meravelles, pretenia posar en valor aquests dos elements i el pes històric que han tingut per a la població, temàtica de la que se n’editarà un llibre properament. Baucells va citar l’existència fins a dia d’avui d’un document al Vaticà que testimonia el paper del noble barceloní Pere Grony com a impulsor de l’Hospital de La Vila.

Mossèn Baucells, historiador i arxiver de la catedral de Barcelona, ha dut a terme diverses investigacions sobre Martorell que posen en relació la capella de Sant Joan i l’antic Hospital de La Vila, embrió de l’actual Hospital de Sant Joan de Déu, que ara compleix 850 anys. En el mateix escenari en el que fa 4 anys va parlar del 700 aniversari de la capella, va exposar l’origen comú de l’edifici religiós i la seva vinculació amb un hospital de dimensions molt més modestes.

“La capella i l’Hospital són dues meravelles perquè fa tant de temps que existeixen i que continuen sent-hi que cal posar-les en valor com a elements molt importants de la història de Martorell i de Catalunya”, va dir. De fet, van conviure en el mateix espai, que durant l’Edat Mitjana i inicis de l’Edat Moderna es trobava extramurs de la població i al costat del pont del Diable, via de comunicació i de pas. Baucells explicava que “L’Hospital va ser aquí fins al segle XIX, però tenia una funció molt diferent: era un lloc on s’hi estaven algunes persones pobres que no es trobaven bé, i tan sols tenia entre 8 i 12 llits. No va ser fins segles després que es va ampliar, donant cobertura també a la població autòctona”.

El conferenciant va referir-se al fet que “l’origen de l’Hospital de La Vila es deu a Pere Grony, un barceloní adinerat que volia ajudar la gent que ho necessitava, i que es va fixar en Martorell i el seu pont i va voler fer un hospital per a la gent de pas. Gent pobra que estava malalta i que es dirigien cap a l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona”.

D’aquest fet se’n té constància documentada: “a través d’un document original, beneït pel Papa de Roma, que hi ha al Vaticà. El van fer arribar els canonges de la catedral de Barcelona i del Bisbat per destacar l’obra que havia fet Grony a Martorell, i que va ser molt ben valorada pel Papa”.

Anys després del naixement de l’Hospital es va erigir la capella de Sant Joan, que el 2013 va complir els 700 anys. “Dos edificis en un mateix espai, però que tenien entrades diferents, a un extrem i un altre del recinte. Això sí, un tenia la funció de guarir l’esperit, i l’altra, el físic”, explicava Baucells, qui posava en valor “la capella, el gran mèrit que es conservi fins a dia d’avui”.

L’historiador local Ferran Balanza va presentar el conferenciant i va explicar que “la investigació que ha fet Mossèn Baucells al voltant de la relació entre l’Hospital de La Vila i la capella ha derivat en l’elaboració d’un llibre, que esperem poder presentar l’any vinent al barri, coincidint amb les festes de Sant Joan”.

Diumenge, la resta d’activitats festives del Tiscar

Els actes festius del Tiscar han continuat al barri del Pont del Diable aquest diumenge. A partir de les 12.15h, s’ha celebrat una missa a la capella de Sant Joan en honor a la Mare de Déu del Tiscar i a Sant Martí de Porres. Tot seguit, pels volts de les 13.15h, la Coral del Barri de Rosanes ha ofert un concert de música catalana. Com és habitual des de fa anys, s’ha repartit la tradicional coca del Tiscar entre els assistents.

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 37.187.73.123  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell