Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> El CEM afegeix Sant Genís de Rocafort a la campanya d’excavacions d’aquest estiu
Les nostres noticies

El CEM afegeix Sant Genís de Rocafort a la campanya d’excavacions d’aquest estiu

25/06/2018

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) amplia enguany la campanya d’excavacions estivals amb noves prospeccions a Sant Genís de Rocafort, que se sumen a les del jaciment de Santa Margarida. Dilluns començaran els treballs a Sant Genís, que es perllongaran dues setmanes, i seguiran tres setmanes més a Santa Margarida. Els investigadors volen posar en evidència, a través d’un estudi integral, el fort vincle entre aquests dos espais des del segle XI.

El CEM eixampla la campanya d’excavacions de cada estiu, que passa de tres a cinc setmanes. Dilluns vinent, 25 de juny, estrenarà nova campanya d’excavacions a l’antic priorat de Sant Genís de Rocafort fins el 6 de juliol. A partir d’aquest moment, l’activitat es traslladarà a Santa Margarida durant tres setmanes. Hi haurà dues jornades de portes obertes: el diumenge 1 de juliol a Sant Genís -amb sortida a peu a les 10.00h des del Portal d’Anoia- i el 25 de juliol (19.00h) a Santa Margarida.

Sant Genís i Santa Margarida: una unitat territorial

A Sant Genís es donarà continuïtat als treballs fets l’any 2014 arran del conveni entre l’Ajuntament de Martorell i l’empresa Abertis Autopistas per l’aportació de l’1% cultural que marcava la Llei del Patrimoni Històric. “S’hi dedicarà una quinzena de persones, entre els membres del comitè científic de l’entitat, voluntaris aficionats a l’arqueologia i estudiants provinents d’universitats catalanes i d’arreu de l’estat”, segons detalla el vicepresident del CEM, l’arqueòleg Alfred Mauri.

Aquest estudi integral tindrà una durada de 4 anys (2018-21) i pretén “tant aprofundir en el coneixement de Sant Genís com evidenciar la vinculació històrica que va tenir amb Santa Margarida”. Una relació que “arrencaria com a mínim a partir de l’any 1042, quan els senyors de Castellvell funden el monestir de Sant Genís. Serà a partir d’aquí que Santa Margarida, església d’època paleocristiana, passarà a convertir-se en la parroquial del conjunt”, explica Mauri.

A la recerca de vestigis paleocristians a Santa Margarida

A Santa Margarida, “s’excavarà davant la façana de l’església romànica per tal de situar-nos als nivells paleocristians, i volem avançar en la preparació de l’excavació de la Necròpolis dels segles X, XI i XII que ja vam iniciar l’any passat, per tal que l’any vinent fem l’estudi integral. Creiem que serà una aportació destacada per a la història de Martorell i de tot Catalunya”.

Els treballs començaran el 9 de juliol, es perllongaran fins el 27 de juliol i hi participaran una trentena de persones. Sis d’elles ho faran com a activitat lectiva, “en mode de pràctiques del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona”.

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 85.208.96.209  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell