Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> Martorell rep la Flama del Canigó en la nit més màgica de l’any
Les nostres noticies

Martorell rep la Flama del Canigó en la nit més màgica de l’any

25/06/2018

Martorell ha rebut aquest vespre la Flama del Canigó, un element simbòlic dels territoris de parla catalana que encén els focs i les fogueres de Sant Joan. Enguany, la flama ha arribat fins a la plaça de la Creu, on s’ha llegit el manifest que proposa cada any Òmnium Cultural, i que en aquesta ocasió ha escrit el presiden t de l’entitat Jordi Cuixart.

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent. Amb ella, els primers pobladors de les comarques catalanes festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. D’aquesta manera, s’han anat transformant aquelles celebracions prehistòriques en els Focs de Sant Joan actuals.

La flama ha estat rebuda per l’alcalde Xavier Fonollosa i pels regidors Míriam Riera, Lluís Esteve, Albert Fernández i Lluís Amat. El manifest d’enguany ha estat escrit pel president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart i la veïna del barri del Pont del Diable, Eulàlia Carafí ha estat l’encarregada de llegir-lo davant de les persones aplegades a la plaça de la Creu. El text d’enguany ha mantingut el seu caràcter reivindicatiu, afirmant que “la Flama del Canigó és un símbol d’esperança en el futur” i evocant el desig de “viure en pau i llibertat” a través de la “determinació i el coratge”. El manifest també s’ha centrat en les festivitats de la vigília, expressant la voluntat de “compartir entre iguals l’emoció del foc, la festa i la màgia de la nit de Sant Joan” i recordant que “la cultura sempre ha sigut una eina de transformació social”.

L’alcalde Fonollosa ha agraït Òmnium cultural i l’associaió de veïns del barri la seva participació en portar la Flama del Canigó a Martorell i ha desitjat a tots els assistents una bona revetlla de Sant Joan. A diferencia de l’any passat, l’arribada de la flama i la llegida del manifest d’aquesta edició ha tingut lloc a la plaça de la Creu en lloc de la plaça de la Vila. Àngel Anton, president de l’associació de Veïns del Pont del Diable ha indicat que amb aquest canvi s’han concentrat totes les activitats del vespre i la nit en un mateix punt.

Durant la vetllada, l’associació de veïns del barri ha organitzat la tradicional sortida a sopar als voltants de la Font de la Truita, la tornada amb les atxes de vent, l’encesa del foc i el repartiment de coca i cava entre els veïns i veïnes. La Cobla Ciutat de Manresa, amb la col·laboració de la Secció Sardanista de Martorell, ha participat també de la jornada, oferint una audició de sardanes i amenitzant l’espera de la Flama del Canigó.

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 47.128.98.70  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Març2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell