Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> Els secrets d’una dona malvada a ‘La fugitiva’ de Blanca Busquets
Les nostres noticies

Els secrets d’una dona malvada a ‘La fugitiva’ de Blanca Busquets

01/10/2018

L’escriptora, filòloga i periodista osonenca Blanca Busquets ha presentat aquest dimarts a la Biblioteca Martorell el seu novè llibre, La fugitiva (Proa). La protagonista és una anciana, esquerpa i malvada, que només manté bona relació amb la seva neta. A ella li confia els seus records vitals, marcats per un fet traumàtic quan tenia 14 anys, que l’ha convertit en una persona recelosa i solitària.

La Mireia té més de 90 anys i viu sola al seu pis de Sarrià, acompanyada d’assistentes a les que deshumanitza. La seva única distracció és espiar els llogaters del pis del costat i rebre la visita de la seva neta Sònia, l’únic familiar amb qui es porta bé. Busquets ha descrit una dona fosca, que fuig d’un passat que acabarà per trencar-la. Segons l’escriptora, la seva intenció és “demostrar que els dolents sempre ho són per culpa de les seves circumstàncies”.

El personatge de la Mireia ja apareixia a l’anterior novel·la de Busquets, Jardí a l’obaga, però en aquest nou llibre és on recorda moments de vida que expliquen la seva manera de ser; on explota, s’allibera i troba, finalment, un punt d’esperança.

L’autora ha ressaltat un parell d’episodis de la novel·la, quan la protagonista recorda els seus vuit anys a la presó. Busquets s’ha valgut de la seva pròpia experiència com a voluntària a l’àrea de Psiquiatria del centre penitenciari de Can Brians, durant un any i mig, per escriure aquests capítols. Segons la periodista, va ser una experiència personal “molt impactant”, on va “veure coses que no es poden veure enlloc”, i que plasma de forma més extensa al seu primer llibre, Presó de neu.

Els llibres de Busquets s’han traduït a diferents llengües. El 2011 va guanyar el Premi Llibreter per la novel·la La nevada del cucut, i el 2015 va ser premiada a Roma amb el guardó de literatura i periodisme Alghero Donna, en la modalitat de narrativa, per la traducció a l’italià de La casa del silenci.

La presentació de La fugitiva ha anat a càrrec del regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, i de la psicòloga i responsable del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD), Carme Cordón. Entre el públic, l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera.

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 85.208.96.197  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell