Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> Presentat un llibre d’Agustí Riera que recorda el Martorell que va ser capital del waterpolo
Les nostres noticies

Presentat un llibre d’Agustí Riera que recorda el Martorell que va ser capital del waterpolo

15/07/2019

El martorellenc Agustí Riera i Montal ha presentat, aquest dimecres a la Biblioteca Martorell, el llibre XX Campeonatos de España de Waterpolo 1950. Una história de éxito. Un recull documental que explica com Martorell va organitzar uns campionats d’Espanya de waterpolo en tan sols tres setmanes de marge. Riera recorda així l’època daurada de la natació i del waterpolo a Martorell i reivindica que no resti en l’oblit.

L’obra és un recull de documents de l’època: cartes; programes; publicacions a la premsa nacional i internacional; distintius que duien els organitzadors i entrades. Corresponen a l’any 1950, quan la Federación Española de Waterpolo va concedir in extremis a Martorell l’organització dels campionats d’aquest esport.

Per Riera, “és una història d’èxit en un poble de 4.000 habitants, un esdeveniment que va posar Martorell al mapa. Va venir gent de tota Espanya, es van fer reportatges per tot arreu: als mitjans nacionals i internacionals, vam rebre els clubs participants i moltes felicitacions”. L’autor explica a les seves pàgines “com es va passar d’una piscina amb 80 seients a una de quasi 400” en tan poc temps amb un cost total de 39.000 pessetes, i com aquests campionats “van ser els primers en què es van posar les banderes dels 7 clubs participants, al costat de l’espanyola amb l’àliga falangista de l’època”.


El llibre s’estructura en tres parts. La primera, més narrativa, parla dels campionats; la segona “fa crítica política i reflexiona sobre el fet que des d’aleshores no hàgim pogut disposar a Martorell d’una piscina olímpica”, comenta l’autor. I una tercera part “reivindicativa. Aquí explico com el president de la Federación es va sentir en l’obligació de felicitar els clubs modestos com el Ceuta, el Vigo, el Sabadell, el Palma, el Canoe o el Martorell, en clara desigualtat de condicions d’instal·lacions respecte de l’hegemònic CN Barcelona”.

L’època daurada del waterpolo i la natació a Martorell

Riera recorda a través de les pàgines del llibre el destacat paper de l’equip masculí absolut de waterpolo del CN Martorell: “Va ser a la màxima categoria competint amb el líder indiscutible de l’època, el Club Natació Barcelona. De fet, el Martorell va arribar a ser el segon club a nivell estatal en aconseguir els subcampionats d’Espanya els anys 1948, 1950 i 1954, just abans de patir una davallada de potencial”.


Alhora, la natació també va tenir un gran pes: “teníem rècordmans d’Espanya en categories infantils, juvenils i sèniors i un nedador que va anar a Londres l’any 1948, en Valentí Sabater i Mas, qui també va ser rècordman d’Espanya durant 4 anys i campió estatal dels 400 metres lliures. “Estaria molt bé que tingués un carrer a Martorell”, reivindica.

Riera, nedador i waterpolista del club i fill d’un dels promotors en els primers anys d’història de l’entitat nascuda l’any 1930, viu des de fa 32 anys a les Illes Canàries. Malgrat la distància, s’interessa pel futur del CN Martorell: “El 2030 l’entitat complirà els 100 anys i estaria bé tenir una piscina olímpica per a poder organitzar campionats de Catalunya o d’Espanya, o fer un centenari sonat”.

A la presentació hi han assistit una quarantena de persones. L’ha feta l’expresident del CN Martorell, Jesús Zarco, acompanyat de l’actual presidenta, Eva Rodríguez, i de l’alcalde Xavier Fonollosa. Han acompanyat els ponents una copa de l’època i una fotografia històrica de la inauguració de la piscina de Martorell, del 9 d’octubre de l’any 1930.

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 47.128.31.47  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Març2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell