Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> L’Arxiu Municipal convida a reconstruir la història local des de casa amb el projecte ‘Xarxes’
Les nostres noticies
Projecte Xarxes

L’Arxiu Municipal convida a reconstruir la història local des de casa amb el projecte ‘Xarxes’

26/03/2020

L’Arxiu Municipal de Martorell (AMM) convida la ciutadania a participar, des de casa, en la transcripció dels padrons municipals per recuperar el patrimoni i construir una xarxa social històrica. És el projecte ‘Xarxes’, desenvolupat per la Universitat Autònoma de Barcelona i amb participació de diverses institucions, al que s’hi va adherir l’any passat l’Ajuntament de Martorell. Els voluntaris revisen la informació digitalitzada i la transcriuen a programes informàtics per a reconstruir la història local i comarcal.

L’Arxiu convida a tothom qui pugui estar interessat en la història local a aprofitar el confinament per ser partícip del ‘Xarxes’, enviant un correu a arxiu@martorell.cat amb el nom, l’edat i un correu electrònic de contacte, si no coincideix amb el que s’escriu. L’arxivera Andrea Rovira considera que “és un bon moment per participar-hi”.

Als participants se’ls assignarà un conjunt de documents per transcriure còmodament des de casa a través d’aquesta plataforma que posen a disposició els creadors del projecte: la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració del Centre de Visió per Computador, el Centre d’Estudis Demogràfics i l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

L’Arxiu respondrà al més aviat possible els sol·licitants via correu electrònic, facilitant-los un nom d’usuari i contrasenya per identificar-se a la plataforma de transcripció. Se’ls assignarà un fragment del llibre de padrons que s’estigui treballant en aquell moment –per començar, 5 imatges per persona, però un cop enllestides se n’assignaran de noves si així es desitja-. Només caldrà transcriure literalment el contingut facilitat, sense haver de desenvolupar abreviatures ni traduccions.

A més, s’han desenvolupat 3 jocs per a mòbils per fer transcripcions i que es pot trobar per a telèfons amb sistema operatiu Android a “Google Play” o a aquesta direcció. També es pot escanejar el QR que us adjunto. El joc es pot compartir amb familiars, amics o coneguts. En cas de dubtes, es pot contactar amb l’Arxiu al correu arxiu@martorell.cat o bé trucant al 93 774 04 21.

Un projecte per conèixer millor els nostres avantpassats

L’Arxiu va adherir-se al projecte ‘Xarxes’ el passat estiu i el va presentar a la ciutadania el 15 d’octubre al Molí Empresa. S’hi va implicar més d’una vintena de voluntaris, que van rebre la formació necessària per a transcriure els padrons d’habitants de Martorell entre el 1842 i el 1955, prèviament digitalitzats.

Aquesta acció revela aspectes i característiques pròpies dels nostres antics habitants: noms i cognoms de la gent, les edats dels integrants dels nuclis familiars, si aquests estaven formats per molts o pocs fills, on vivien, el seu nivell d’alfabetització, les professions o les procedències de naixement -que permeten seguir els moviments migratoris- o les defuncions entre un padró i el següent.

Es tracta d’una de les propostes que, des de l’administració local es posen en funcionament per distreure’s durant el confinament. Moltes es començaran a veure molt aviat al canal de Youtube, buidatge dels padrons, posar-se en contacte amb l’arxiu i altres activitats que es proposaran des de la Biblioteca i des dels Museus.

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 85.208.96.207  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Març2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell