Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> L’Ajuntament incrementa durant el confinament els programes d’atenció a gent gran
Les nostres noticies
Presentació del Gent Gran i Salut 2020

L’Ajuntament incrementa durant el confinament els programes d’atenció a gent gran

27/05/2020

L’Ajuntament de Martorell reforça, en l’actual context social, el seguiment i atenció a les persones grans en situació de vulnerabilitat i és a punt d’iniciar un nou projecte. El Programa de Bon Veïnatge ha incorporat els voluntaris particulars a la xarxa de vigilància i seguiment de persones grans que viuen soles. La Regidoria de Gent Gran també ultima una nova guia per a la prevenció del maltractament a les persones grans.

La crisi social de la COVID-19 té una gran incidència en el col·lectiu de persones grans, no només pel que fa a la major afectació de la malaltia, sinó també pel fet d’accentuar-los la sensació de soledat, amb possibles trastorns de salut i empitjorament de la qualitat de vida. A Martorell hi ha 4.649 persones majors de 65 anys -el 16,5% de la població- que se’n poden veure afectades, 757 de les quals sobrepassen els 85 anys.

Davant l’agreujament de la situació, creix el Programa de Bon Veïnatge, impulsat per la Regidoria de Gent Gran l’any 2017. Persones voluntàries s’han registrat com a nous col·laboradors d’una xarxa d’acompanyament i seguiment a persones grans que viuen soles i en el que hi col·laboren l’administració, entitats, la xarxa de farmàcies, òptiques i altres establiments comercials. Ho explicava dilluns al Ple Municipal la Regidora de Gent Gran de l’Ajuntament, Cristina Dalmau.

Dalmau va avançar que aviat es posarà en marxa una nova acció: “Estem a punt de tancar una guia per a la prevenció del maltractament a la gent gran, en la que s’implicaran els hospitals, el centre d’atenció primària, residències, Serveis Socials Bàsics, les associacions de gent gran, la Xarxa de Farmàcies de Martorell i entitats com Càritas o la Creu Roja”.

La regidora va recordar la resta d’accions que es duen a terme “per fomentar l’envelliment actiu i la detecció i el seguiment de les persones més vulnerables: el Pla d’Actuació per la Gent Gran de Martorell, amb una taula de la gent gran i grup de treball; l’increment de les activitats com ara els grups de ball, de qi gong, ioga, electroescriptura, memòria, singles, dibuix o pintura. També l’escoleta d’àvies i avis, i iniciatives com ara ‘Una carta, una amiga, un amic’, ‘Lectura sense edat’, ‘Joves 2.0’ o ‘Ens posem guap@s’, sense oblidar les activitats del cicle Gent Gran i Salut, la Setmana per l’Envelliment Actiu o la Trobada de la Gent Gran, sumades a les accions que fan al llarg de l’any “dos esplais molt actius”.

Moció en el Ple

El suport a la gent gran va ser un dels temes exposats al Ple Municipal, amb una moció presentada pel grup municipal de Ciutadans. Reclamava que l’administració local impulsi i segueixi les mesures per combatre la soledat entre les persones grans, “una de les epidèmies del segle XXI”, segons deia el text. El portaveu Juan José Pérez instava el govern a valorar “l’efectivitat de les accions dutes a terme i a incrementar la dotació de recursos”.

En el debat del punt, la regidora Remedios Márquez (PSC) es va referir a que les persones grans pateixen “una soledat sobrevinguda, no pas volguda, que els genera sentiments negatius com ara la tristesa o la soledat i la sensació que les relacions socials són insuficients, més entre les dones”, i que això els porta “a l’abandonament, a l’aïllament social i a la pèrdua de connexió amb l’ambient”.

Movem Martorell va recordar que la soledat d’aquestes persones és conseqüència “de l’individualisme del sistema i d’un context social que desempodera i infantilitza la gent gran. Hem de tractar-los d’igual a igual, són un pou de coneixement, de sabiduria i d’història”, destacava la regidora Laura Ruiz, qui lamentava “l’atenció precaritzada a les persones dependents, per l’externalització de serveis i retallades a les residències”, i elogiava l’ampliació del programa de Bon Veïnatge:

El portaveu d’ERC, Víctor de León, es va posicionar en la mateixa línia: “el nostre partit està a favor de tot el que sigui una millora en les condicions de vida de les persones i, en aquest cas, de les persones grans”. Pel portaveu republicà, un dels col·lectius “més castigats en aquesta crisi sanitària”.

es cinc formacions polítiques van aprovar per unanimitat el text, que reclama el foment dels programes que combaten l’aïllament social i la soledat de les persones grans.

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 135.181.75.58  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Març2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell