Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> Equador del programa de documentals en línia sobre geologia que comparteix el CEM
Les nostres noticies
Documental del 'Geolodía' sobre Calassanç (Huesca)

Equador del programa de documentals en línia sobre geologia que comparteix el CEM

16/06/2020

El Centre d’Estudis Martorellencs segueix compartint al seu web documentals que, de manera senzilla i pedagògica, aborden temes relacionats amb la geologia. El d’aquesta setmana és el cinquè dels nou que el CEM ha seleccionat del ‘Geolodía’, un programa impulsat per la Sociedad Geológica de España. En aquesta ocasió, el vídeo parla de fenòmens geològics al poble de Calassanç, un poble de la franja.

El ‘Geolodía’ divulga i promou visites de camp gratuïtes i obertes a tothom sobre temes geològics a totes les províncies de l’estat, i sol celebrar-se a principis de maig. Però la crisi sanitària d’enguany també l’ha esquitxat i va obligar a anular les 57 sortides programades durant el cap de setmana del 9 i 10 de maig. En el seu lloc, els experts en la temàtica han editat un total de 22 vídeos divulgatius.

D’aquests, el CEM n’ha seleccionat els nou que ha considerat més interessants i els comparteix a través del seu web, cada dilluns. El geòleg i membre del CEM Josep Maria Tella, explica que “són molt pedagògics, per a tots els públics, i d’uns 15 minuts de durada”.

El capítol d’aquesta setmana és dedicat al petit poble de Calassanç (Huesca) i mostra un recorregut geològic singular, que entrecreua tres elements: l’aigua, el gel i la sal. La propera setmana serà el torn d’un documental sobre la intrusió del mar durant l’Eocè a la comarca d’Osona, i després seguiran un sobre els rius de lava que baixen al mar a l’illa de Tenerife; els massissos de karst asturians i un ventall al·luvial a Candelada (Ávila).

La sèrie va començar fa cinc setmanes amb una ruta geològica a la vall de Siarb, al Parc Natural de l’Alt Pirineu i va continuar amb un documental sobre dipòsits minerals a la província d’Almería. També s’han vist la creació d’esculls d’ostres gegants a Tarragona i les pistes de fòssils del Juràssic a Bueña (Teruel).

Descarregable tota la documentació del cicle ‘Quan Martorell no hi era’

Al web del CEM també es pot trobar el cicle ‘Quan Martorell no hi era’, basat en sortides matinals gratuïtes i obertes a tothom amb una periodicitat trimestral, sempre en dissabte al matí. L’itinerari inclou explicacions geològiques i de ciències de la terra, complementades per continguts històrics i naturals al llarg del recorregut.

En concret, els materials per descarregar de les 4 sortides que ha coordinat Tella són ‘Els rius Llobregat i Anoia’ –per estudiar els processos fluvials, materials i estructures geològiques-; ‘Rius, torrents i la serra de les Torretes’; ‘transgressió marina, terres i vins’ –per descobrir els indicis de la intrusió marina a Martorell d’ara fa 15 milions d’anys- i ‘Magma i mineria’ –amb visita a les mines de la serra de l’Ataix-.

Resten encara 4 itineraris més per celebrar, quan la situació sigui favorable. Les properes rutes atenyen al parc de Can Cases per veure la zona de les fonts principals, els torrents i la geomorfologia. També a Costa Blanca -zona de grans llacs amb dipòsits de sals i de guix-, Can Bros i una última per revisar les seccions geològiques visibles a façanes de les cases de Martorell.

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 185.191.171.2  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Març2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell