Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> Ousman Umar: “Cal alimentar les ments joves que volen migrar perquè creïn oportunitats a l’origen”
Les nostres noticies
Presentació 'Viatge al país dels blancs' d'Ousman Umar

Ousman Umar: “Cal alimentar les ments joves que volen migrar perquè creïn oportunitats a l’origen”

14/07/2021

 Viatge al país dels blancs és l’assaig que Ousman Umar ha escrit per explicar la seva odissea com a emigrant, des de la seva Ghana natal fins a Barcelona. L’ha presentat aquest dimecres a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural, acompanyat de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i de Chukwunonso Chinedu, nigerià fincat a Martorell.

Al llibre, Umar explica el seu periple de quatre anys ple de penúries, sense estalviar els episodis més cruents. Amb només 12 anys, va travessar el Sàhara a peu, d’aquí a la Líbia, Algèria i Marroc, per passar a Mauritània i arribar a Lanzarote després de dos dies a l’oceà en pastera. Pel camí, es va trobar amb contrabandistes, traficants i màfies de tot tipus, però també amb persones que el van ajudar a seguir el seu viatge.

Descriu la travessia com un “enorme cementiri” en el qual molts hi deixen la vida en l’intent. “La raó d’escriure aquest llibre no és explicar la meva història, sinó donar veu a tots aquells companys que van morir pel camí i segueixen morint avui dia. Evitar que futures víctimes caiguin en aquesta trampa tan horrible”, explica.

A Barcelona va arribar l’any 2005 i, gràcies a l’ajuda de la Montse i l’Armand, va començar a construir-se un futur millor. “Van ser els meus àngels de la guarda, els que em van trobar i em van donar la mà”, assegura. “Moltes vegades creiem que està tot perdut, que no hi ha res a fer, però hem de seguir confiant en la humanitat. Hi ha molta gent amb un gran cor, amb il·lusió i ganes de fer coses per canviar aquest món. Ells són dues d’aquestes persones”.

Umar va poder estudiar català i espanyol, va aprovar el Batxillerat i va fer Relacions Públiques i Màrqueting. En acabar la carrera, un any més tard, va cursar un màster a ESADE en Direcció, Gestió i Organitzacions d’ONG’s.

Ha estat guardonat amb el Premi Princesa de Girona Social 2021 pe NASCO Feeding Minds, l’ONG que va fundar el 2012 per “donar accés a la informació i a la formació a tots els joves de Ghana perquè puguin tenir un futur millor a casa seva. La solució a la immigració existeix, però no està ni a Espanya ni al mar. La solució real al conflicte està en l’origen, en les llars d’aquestes persones. Per això, cal alimentar les ments dels joves que volen migrar perquè creïn les seves oportunitats al lloc d’origen”, descriu.

L’autor vol que “tots aquells que estiguin vivint una situació similar a la seva o vulguin marxar de les seves ciutats entenguin que, si tots marxem de Ghana, ningú acabarà construint aquest futur del que parlem”. “El futur està a l’Àfrica. El 72% dels recursos naturals de moltes indústries mundials provenen del nostre continent. Es tracta del continent més jove de tot el planeta, només ens falta tecnologia i coneixement per acabar convertint-nos en un gran continent. I això s’aconsegueix alimentant la nostra ment”.

Reproductor d'àudio

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 54.236.245.71  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Març2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell